Trump: “Bibi győzelme jó dolog a béke szempontjából”

Írta: MTI / Járai Judit - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő valószínűsíthető választási győzelmével jobb az esély a békére – jelentette ki az amerikai elnök szerdán a Fehér Házban újságíróknak. 

 

Donald Trump gratulált várható újraválasztásához Benjámin Netanjahunak, akit elemzők az egyik legszorosabb külföldi szövetségeseként tartanak számon. Majd kifejtette: “ez talán kicsit túl korai még, de úgy hallom, győzött és szépen győzött, s mondhatom, kemény verseny volt, de úgy tűnik, Bibi megnyerte ezt a versenyt”. Becenevén szólítva Benjámin Netanjahut, az amerikai elnök azt mondta az izraeli politikusról, hogy “nagyszerű szövetséges” és “jó barát”.

Donald Trump, aki március elején – pár héttel a választások előtt – a Fehér Házban fogadta Benjámin Netanjahut, a palesztin-izraeli békemegállapodás szempontjából ígéretes fejleménynek nevezte a várható választási győzelmet.

“A tény, hogy Bibi győzött, szerintem jó dolog a béke szempontjából” – szögezte le. Hozzáfűzte: “mindenki azt mondta, hogy lehetetlen a békekötés Izrael és a palesztinok között, de azt hiszem, van rá esélyünk. Most, hogy Bibi győzött, jobb is az esélyünk erre”.

Trump ugyan lehetségesnek tartja a palesztin-izraeli békeegyezményt, de az amerikai kormányzat még nem terjesztette elő tervét e megállapodásra.

Szerdán John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó egy rádióinterjúban azt mondta: most, hogy Netanjahu várhatóan hatalmon marad, az Egyesült Államok rövid időn belül előterjeszti béketervét. “Előkészítő szakaszban vagyunk, de nemsokára készen lesz és nagyon rövid időn belül nyilvánosságra hozzuk” – fogalmazott a béketervről. Bolton megjegyezte: Netanjahu újraválasztása “egy sor lehetőséget” nyit meg. Konkrétumokat azonban nem mondott e lehetőségekről.

[popup][/popup]