Trump: Aki Amerika ellen szavaz, ne kapjon annyi amerikai segélyt!

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Donald Trump amerikai elnök kedden este kijelentette, hogy a külföldi segélyeket csak a kormánya irányelvéhez igazodó országokra korlátozza, előmozdítva korábbi fenyegetését, hogy felfüggeszti a támogatását azoknak az országoknak, amelyek nem támogatták Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosaként.

Az új jogszabály ígérete első évértékelő beszéde végén merült fel. Az Egyesült Államok tagállamainak helyzetéről szóló beszéd az első amerikai elnök, George Washington óta hagyomány, és alkotmányban rögzített kötelessége a mindenkori elnöknek. Ebben a mérföldkövet jelentő éves beszédében tájékoztatja az elnök a kongresszust a kormány következő évre tervezett politikai és gazdasági céljairól.

Utalva az Egyesült Nemzetek decemberi határozatára, mely elutasítja az elnök egyoldalú lépését és amit a világi testület túlnyomó többséggel (128-9) elfogadott, az elnök múltbeli retorikája fokozásaként kérte, hogy törvény formájában vonják meg a monetáris támogatását az ellene szavazó országoknak.

“Több tucat ország szavazott az ENSZ közgyűlésén Amerika szuverén jogával szemben, hogy megtegye ezt az elismerést,”- mondta Trump. “2016-ban az amerikai adófizetők nagyvonalúan ezeknek az országokat több mint 20 milliárd dollár támogatást küldtek. Ezért ma este arra kérem a kongresszust, hogy fogadjon el egy jogszabályt annak érdekében, hogy az amerikai külföldi segélyek dollárjai mindig az amerikai érdekeket szolgálják, és csak Amerika barátai, és ne amerikai ellenségei kapják.”

Trump december 6-i bejelentése, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és átköltözteti az amerikai nagykövetség Tel Avivból a szent városban, a világ nagy részében döbbenetet és dühös reakciókat váltott ki. A döntés kritikusai azzal vádolták Trumpot, hogy Izraelt részesíti előnyben a palesztinokkal szemben és csökkentette az esélyét a két fél közötti béketárgyalásoknak.

Még az ENSZ-határozat elfogadása előtt, Trump azt mondta az újságíróknak, hogy azok a szövetségesek, akik az Egyesült Államok ellen szavaznak, megfizetik az árát.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]