Toulouse: a francia bíróság bezáratott egy engedély nélkül működő muzulmán iskolát

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Elrendelte a dél-franciaországi Toulouse-ban egy engedély nélkül működő muzulmán magániskola azonnali bezárását a helyi büntetőbíróság, az intézmény igazgatóját pedig hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – értesült a pénteken a Le Figaro.

Abdelfattah Rahhaoui

A francia konzervatív napilap tudósítása szerint a bíróság csütörtöki döntése egy hosszú csatározásnak vet véget a tanfelügyelet és a 2013-ban alapított Al Badr nevű muzulmán iskola alapítója, a szigorú iszlám tanokat hirdető Abdelfattah Rahhaoui imám között.

A férfit két hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amiért két tanulót bántalmazott, és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amiért a közoltatási tárca előírásait többszöri figyelmeztetés ellenére sem tartotta be. Az imámot 8 ezer eurós pénzbüntetés és 1100 eurós kártérítés megfizetésére is kötelezte a bíróság. Abdelfattah Rahhaoui jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen.

A radikalizálódás elleni harc keretében a francia oktatási minisztérium egy évvel ezelőtt tucatnyi, engedély nélkül működő muzulmán magániskola bezáratását kérte a bíróságtól. Ezek közül a toulouse-i Al Badr, amelynek elsőként ténylegesen be kell zárnia a kapuit.

“Az ügyfelemnek a politikai állásfoglalásai miatt kell fizetnie” – vélte Hakin Chergui, az imám ügyvédje, aki elítélte az igazgatóval szembeni szerinte adminisztratív hadjáratot. Az imámot a bíróság eltiltotta bármilyen intézmény vezetésétől is.

A 43 éves francia-marokkói kettős állampolgárságú, a közösségi oldalakon nagyon aktív férfi a Le Figaro szerint 2009-ben nyitotta meg az első magániskolát Toulouse-ban, mégpedig válaszul arra, hogy a francia közoktatási intézményekben betiltották a muzulmán fejkendő viselését.
A perben az imám a muzulmán vallási oktatás védelmezőjeként tüntette fel magát, ami az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szemben szerinte tehetetlen állami iskolák alternatívája lehet. Szerinte a vallási iskolák a fundamentalizmus elleni legjobb bástyák.

Abdelfattah Rahhaouit a bíróság azzal vádolta, hogy nem zárta be az iskolát annak ellenére, hogy egy áprilisi ellenőrzést követően erre kötelezte őt az oktatási minisztérium. A vizsgálat megállapította, hogy az arab nyelven és a Korán napi tanulmányozásán kívül “nagyon deficites az oktatás más területeken”.

Az igazgató a Facebookon közzétett felvételen tiltakozott az oktatási minisztérium döntése ellen, s támogatási mozgalmat szervezett az iskola körül, amelyet nyolcvan gyerek látogatott.

 

[popup][/popup]