Törökörszág: Terrorveszély izraeli turisták ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Órákkal azután, hogy bejelentették, hogy Izrael és Törökország meghiúsított egy iráni terrortámadást a múlt hónapban izraeli célpontok ellen, egy biztonsági forrás a 13-as csatornának azt nyilatkozta vasárnap, hogy az iráni Kudsz-erő több sejtje van Törökországban, akik emberrablási és gyilkossági támadásokat próbálnak végrehajtani izraeli turisták ellen.

Isztambuli zsinagóga

A védelmi szervezet arról is tárgyalt, hogy töröljék-e az isztambuli és antalyai járatokat a veszély miatt. Úgy tűnik azonban, hogy a lépés végrehajtására jogi akadályok miatt nem kerül sor – írja az ujkelet.live.

,,Egyértelmű és közvetlen veszély fenyegeti az izraeliek életét Törökországban” – mondta a forrás, és az is kiderült, hogy a támadás meghiúsítása során izraeli turistákkal is felvették a kapcsolatot, és a terroristák, úgy tűnik, megpróbálták olyan helyszínre vezetni őket, ahol elrabolhatják őket.

A múlt hónap végén a Nemzetbiztonsági Tanács Terrorelhárítási Osztálya utazási figyelmeztetést adott ki Törökországra:

,,Már több hete, és még inkább azóta, hogy Irán Izraelt tette felelőssé a Forradalmi Gárda tisztjének múlt héten történt haláláért, egyre nagyobb az aggodalom a védelmi szervezetek körében, hogy Irán megpróbál izraeli célpontokban kárt okozni szerte a világon”.

A védelmi szervezet forrásai szerint erre azért volt szükség, mert valós veszély fenyegeti az izraelieket a török arénában. Az Iránnal határos más országokban is nőtt a fenyegetettség szintje. Ezért az izraeli állampolgároknak ébernek kell maradniuk, és be kell tartaniuk a szükséges óvintézkedéseket, amikor ezen országok valamelyikébe utaznak.

A Nemzetbiztonsági Tanács hivatalos ajánlása az izraeli állampolgároknak, hogy kerüljék a nem fontos utazásokat Törökországba, és ha az utazás elkerülhetetlen, érkezéskor tegyenek szigorú óvintézkedéseket:

Az idegenekkel való érintkezés kerülése, valamint az ismeretlen felektől érkező javaslatok, megkeresések gyanúval kezelése. Ide tartoznak a helyi szolgáltatók is.

Kerüljék a személyes adatok, utazási információk megadását és a pontos hely valós időben vagy idő előtti megadását.

A célállomás segélyszolgálatai (biztonsági erők / egészségügyi szolgálat) és az izraeli misszió telefonszámainak előzetes elmentése.

A külföldi felek kerülése a védelmi szolgálatoknál, beleértve a katonaságban korábban szolgálatot teljesítők esetében.

Az izraeli identitás külső megjelenítésének elkerülése szállodákban, turisztikai helyeken, éttermekben és nyilvános helyeken.

Teljes cikk

[popup][/popup]