Török Ferenc 1945 című filmje a 3. közönségdíjat nyerte el a Berlinálén

Írta: MTI, Librárius, Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Török Ferenc 1945 című filmje, melyet nagy sikerrel mutatott be a Berlinale Panoráma programja, a közönségszavazatok alapján a harmadik díjat nyerte el.

1945 – Rudolf Péter, Terhes Sándor, Szabó Kimmel Tamás

A filmnek ez már a második közönségdíja, mert a Miamiban megrendezett Zsidó Filmfesztiválon a narratív kategóriában is a legjobbnak választották.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Legfőbb díjaiért – az Arany Medvéért, melyet ez alkalommal Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje nyert el, és a fő alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért – 18 alkotás versenyzett.

A vasárnap véget érő 11 napos fesztiválon valamennyi szekciót együttvéve 403 alkotást mutattak be. Körülbelül félmillió látogatójával és több mint 300.000 jegy eladásával a Berlinale a világ leglátogatottabb filmfesztiválja. Magyar alkotás eddig egyszer nyert Arany Medvét: Mészáros Márta Örökbefogadás című drámáját 1975-ben tüntették ki a Berlinale legfőbb elismerésével.

A szerzői filmek és innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit felvonultató Panoráma szekcióban bemutatott 1945 című film a harmadik díjat kapta a játékfilmes közönségszavazáson. A szekcióban 43 országból 50 filmet mutattak be.

Az 1945 augusztusának egyetlen napján játszódó történelmi film témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.

1945 – Nagy-Kálózy Eszter és Sztarenki Dóra

Az 1945 a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz először látható április elején, és a Katapult Film forgalmazásában a tervek szerint április 20-án indul a mozikban.

Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.

1945 – Angelus Iván, Nagy Marcell. Fotó: Szilágyi Lenke

A film forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, operatőre a világhírű Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágója Barsi Béla.

[popup][/popup]