Tóraavatás a Dunaparton

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az EMIH sajtóközleményt adott ki a vasárnap zajlott Tóra-avatásról és két új zsinagóga megnyitásáról Szentendrén és az Újlipótvárosban.

Zsák a foltját? Zoltai Gusztáv ex-Mazsihisz, Bzsh ügyvezető és Köves Slomó EMIH vezető főrabbi (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Ebben egyebek közt az alábbiak olvashatók:

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija az esemény megnyitójában kiemelte:  „A természet rendje szerint ugyan a víz és a folyó az életet szimbolizálja, de 75 évvel ezelőtt a Duna nem a tökéletességet és életet szimbolizálta, hanem a halált”. Köves szerint ugyanakkor ma a folyó újra az életet jelképezi, és a mai történelmi esemény keretein belül újra összeköttetik a víz azzal, amivel össze kell lennie kötve: az élettel.

 „A mai nap történelmi, hiszen sosem volt Budapesten olyan esemény, ahol egy nap két Tóratekercset fejeztek volna be, és egy nap két új zsinagógát nyitottak volna meg. A Tóra befejezése mindig nagy esemény, de Budapesten különösen örömünnep” – tette hozzá az EMIH vezetője, aki egyben kiemelte: a zsidóság napjainkban szabadon és büszkén élheti meg saját identitását és hagyományait Magyarországon.

Fónagy János, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár  jelenlevőkkel megosztott visszaemlékezése szerint családjának egy részét Auschwitzban érte a halál, és hiányzó gyerekkori emlékeit szerettei sem tudták pótolni.

 

 

[popup][/popup]