Több száz palesztin tüntetett Gázában a nyomor miatt – a Hamasz ellen

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

    A palesztin övezetben ritkának mondhatóak a területet irányító radikális iszlamista Hamász elleni megmozdulások, de most a tengerparti sáv lakói a helyi vezetés által élelmiszerekre, cigarettára és ruházati cikkekre kivetett adóival szembeni tiltakozásuk jeléül vonultak az utcákra.

A part menti sáv közepén található Dir el-Balah településen az utcákra vonulók gumiabroncsokat égettek.

A tüntetéseket főleg fiatalok szervezték a közösségi hálózatokon keresztül. A Hamász rendőrségi erői már előző nap is erőszakkal oszlattak elégedetlenkedő tüntetőket.

Az emberek egyebek mellett a magas árakat és a megélhetési költségeket sérelmezik a több mint tíz éve izraeli blokád alatt álló területen. A blokádot biztonsági érdekeire hivatkozva a területtel határos Egyiptom is támogatja. A Gázai övezetben kétmillióan laknak, az áramszolgáltatás gyakran akadozik, s ivóvízhiány van.

A radikális iszlamisták 2007-ben ragadták magukhoz a hatalmat a Gázai övezetben. A Hamászt Izrael mellett az Egyesült Államok, de az Európai Unió is terrorszervezetnek minősíti.

A Hamasz által szervezet, erőszakos Izrael-ellenes tüntetések hónapok óta minden pénteken ismétlődnek, de a Hamasz – egy terrorszervezet – elleni tüntetésnagyobb merészséget igényel.

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]