Több mint 40 európai nagyvállalatnak van innovációs központja Izraelben

Írta: israelieconomyinhungary.blog.h - Rovat: Hírek - lapszemle

Jelentősen növekedett az európai nagyvállaltok jelenléte Izraelben az innováció területén az elmúlt három évben. Az izraeli kutatás-fejlesztés központokra sokan a versenyképesség egyik kulcsaként tekintenek.

A Mind the Bridge nevű innovációs tanácsadó vállalat tanulmányt készített az európai nagyvállalatok izraeli jelenlétéről az innováció területén. A “European Corporate Innovation Outposts in Israel – The Who’s Who” szerint jelenleg kilenc európai ország 41 nagyvállalata működtet innovációs centert Izraelben. Ezeknek a fele az elmúlt három évben nyílt meg, ami évente körülbelül nyolc új vállalati egységet jelent. A központok többsége Tel-Avivban talált otthonra.

A Merck német gyógyszergyártó volt az egyik első európai vállalat, amelyik üzleti jelenlétet létesített Izraelben, még a ’70-es években. A szintén német SAP és Deutsche Telekom izraeli innovációs centerei a ’90-es években nyitották meg kapuikat. Az innovációs központok többsége az autóiparhoz, a mérnöki fejlesztésekhez, az elektronikához és a biotechnológiához kötődnek. Vállalati szinten ez a Volkswagent, a Skodát, a Volvót, a Porsche-t és a Daimlert jelenti az autóiparban, a Bosch-t, a Nokiát és a Ericssont az elektronikában, a Lonzát, a Bayert és a Novartist a gyógyszeriparban és a biotechnológiában.

A 41 európai vállalatból a legtöbb, 13 Németországból érkezett Izraelbe. Őket követi Franciaország 10 vállalattal, az Egyesült Királyság héttel, Svájc pedig néggyel. Svédország, Hollandia 2-2, Olaszország, Finnország és a Cseh Köztársaság pedig 1-1.

[popup][/popup]