Több mint 20.000 zsidó menekült el Oroszországból

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Ukrajna lerohanása óta minden nyolcadik zsidó elhagyta Oroszországot, és a folyamat nem áll le.

Pinchas Goldschmidt, az Oroszországból elmenekült rabbi

A zsidók Izraelbe költözését segítő Jewish Agency szerint az Oroszországban élő, 165 ezer fősre becsült zsidó populációból március óta már 20 500-an költöztek az országba, sok ezren pedig máshova – írja a BBC nyomán a 444.hu.

A félelem a zsidóüldözéstől élénken él a mai generációk fejében is, pedig a kommunizmus bukása óta Moszkva komoly erőfeszítéseket tett a zsidó közösségek fejlesztésére.

„A nulláról kezdtük a zsinagógákkal, iskolákkal, óvodákkal, szociális szolgálatokkal, a tanárokkal, a rabbikkal és a közösség tagjaival” – mondta Pinchas Goldschmidt, aki 1993 óta Moszkva főrabbija.

Ő és családja két héttel a háború kitörése után előbb Magyarországra, majd Izraelbe menekült. Ezután lemondott tisztségéről, és felszólalt a háború ellen.

„Ahogy az Ukrajna elleni szörnyű háború az elmúlt hónapokban kibontakozott, nem tudtam hallgatni, annyi emberi szenvedést látva, elmentem Kelet-Európába, hogy segítsek a menekülteknek, és felszólaltam a háború ellen. Az idő előrehaladtával – annak ellenére, hogy a múlt hónapban ismét főrabbivá választottak – világossá vált, hogy a moszkvai zsidó közösséget veszélyeztetné, ha a pozíciómban maradnék” – írta akkori közleményében.

[popup][/popup]