Moszkva főrabbija lemondott – nem támogatja az orosz háborút Ukrajna ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Lemondott pozíciójáról és elhagyta Oroszországot Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi – írja a Guardian. Korábban többször is felszólalt a háború ellen, ezért úgy érzi, hogy jelenléte veszélybe sodorná a helyi zsidóságot.

Pinchas Goldschmidt lemondott moszkvai főrabbi

Két héttel azután, hogy Oroszország megtámadta a szomszédos Ukrajnát, Goldschmidt távozott Oroszországból és kifejezte, hogy nem támogatja az inváziót – írtuk korábbi hírünkben.

Az orosz hatóságok nyomása alá került, hogy támogassa az ukrajnai “különleges hadműveletet”, de ő ellenállt ennek. Nem volt határozott terve a visszatérésre, hivatalosan is száműzetésben dolgozott – árulta el menye egy twitter üzenetben.

Most azonban világossá vált, hogy nem tér vissza.

„Ahogy az Ukrajna elleni szörnyű háború az elmúlt hónapokban kibontakozott, nem tudtam hallgatni, annyi emberi szenvedést látva, elmentem Kelet-Európába, hogy segítsek a menekülteknek, és felszólaltam a háború ellen. Az idő előrehaladtával – annak ellenére, hogy a múlt hónapban ismét főrabbivá választottak – világossá vált, hogy a moszkvai zsidó közösséget veszélyeztetné, ha a pozíciómban maradnék” – írta közleményében – szemlézte a hírt a Telex.hu

33 éve került a pozícióba, és feleségével hálásak, hogy szerepet kaptak az orosz zsidóság Szovjetunió utáni reneszánszában. Azt írta, hogy igyekezett hatékonyan navigálni és építeni a közösséget a viharos 1990-es években és a jelenlegi elnök alatti, egyre tekintélyelvűbb Oroszországban.

Goldschmidt továbbra is az Európai Rabbik Tanácsának vezetője marad, hogy tovább szolgálja az európai, így a moszkvai közösségeket is.

[popup][/popup]