Moszkva főrabbija nem támogatta az ukrajnai inváziót, száműzetésbe vonult

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Pinchas Goldschmidt – akit éppen most választottak újra pozíciójába, nem tervezi, hogy visszatér Oroszországba, miután a hatóságok nyomása alá került, hogy támogassa az ukrajnai “különleges hadműveletet”.

Pinchas Goldschmidt, aki 1993 óta a város főrabbija, egy nagy európai rabbicsoport vezetőjeként rendszeresen utazik ki-be Moszkvából. Legutóbb azonban, két héttel azután, hogy Oroszország megtámadta a szomszédos Ukrajnát, Goldschmidt úgy távozott, hogy nem volt határozott terve a visszatérésre. Most pedig hivatalosan is száműzetésben dolgozik, miután az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy támogassa a háborút – árulta el kedden a menye egy twitter üzenetben.

“Végre megoszthatom, hogy rokonaim, a moszkvai főrabbi @PinchasRabbi & Rebbetzin Dara Goldschmidt nyomás alá kerültek a hatóságok részéről, akik elvárták, hogy nyilvánosan támogassák az ukrajnai ’különleges hadműveletet’ – ők azonban ezt elutasították” – tweetelte Avital Chizhik-Goldschmidt kedden.

A New Yorkban élő újságíró Chizik-Goldschmidt megosztotta a Le Figaro című francia napilap beszámolóját, amely részletezte apósa tapasztalatait.

A Chizhik-Goldschmidt nyilatkozatának közzétételével egy időben apósát ismét megválasztották Moszkva főrabbijává, miután kedd este az orosz főváros nagy zsinagógájában szavazást tartottak – közölte közleményében az Európai Rabbik Konferenciája. Goldschmidtet a város zsidó közösségének képviselői választották újra a következő hét évre a tisztségre.

Times of Israel

Címkék:háború, Moszkvai főrabbi, Pinchas Goldschmidt, Ukrajna

[popup][/popup]