Több ezer ukrajnai kért izraeli bevándorlást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Több ezren kérvényezték Ukrajnában a bevándorlást Izraelbe – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Ukrajnaiak, úton Lengyelországba az izraeli bevándorlás előtt (Fotó: Szohnut / Jewish Agency)

A lap szerint ezrek kérik az Izraelbe telepedést a Szohnuttól, vagyis a Zsidó Ügynökségtől, amely az izraeli bevándorlás ügyeit intézi külföldön. Ukrajna  határaitól nyugatra, Lengyelországban, Moldovában, Romániában, Magyarországon hat pontot állítanak fel fogadásukra, és tömeges Izraelbe szállításukra.

A bevándorlási ügyek lvivi irodájában naponta négyszázan érdeklődnek telefonon az eljárással kapcsolatban az invázió kezdete óta, és a tömeges kérelmek nyomán az interneten is be lehet nyújtani az iratokat. Százhatvanan már megkapták gyorsított eljárásban az “alija-engedélyt”, vagyis pozitívan bírálták el kérelmüket.

A lvivi irodánál hosszú sorokban álltak a kérelmezők, de szombaton ezt az irodát is átköltöztették a határ lengyel oldalára az ott dolgozók biztonsága érdekében. 2021-ben mindössze 3100-an vándoroltak be Izraelbe Ukrajnából.

Ukrajnában a becslések szerint mintegy 200 ezren kaphatnak alija-engedélyt a “hazatérési törvény” alapján, olyanok, akik bizonyítani tudják, hogy legalább egy nagyszülőjük zsidó. A kérelmek elbírálását a Natív nevű izraeli kormányzati szervezet végzi a volt Szovjetunió területén.

A harcok kitörése óta Izraelbe tartók első csoportja szombaton átlépett Lengyelországba, “idegtépő, 16 órás folyamat” után – közölte a Szohnut képviselője a The Times of Israel című angol nyelvű hírportállal.

Ideiglenesen egy Varsó melletti szállodában helyezik el őket, majd Izraelbe érkezésük után a bevándorlási minisztérium lakóhelyet biztosít számokra az első hónapokban, amíg héber nyelvtanfolyamon vesznek részt. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]