Több ezer fős politikai erődemonstrációt tartott Tel-Avivban az izraeli jobboldal

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem osztjuk meg Jeruzsálemet, nem lesz több engedmény, nem lesz több visszavonulás – egyebek közt ezt ígérte szónoklatában az izraeli miniszterelnök.

Fotó: Jpost.com

 

Nyolc nappal a sok tízezres, kormányváltást sürgető baloldali tömegtüntetés után utcára vonult az izraeli jobboldal is, hogy „Egységben Izrael földjéért” jelszó alatt mozgósítsa szavazóbázisát két nappal a március 17-re előre hozott parlamenti választás előtt.

A mintegy húszezres tüntetésre több párt is invitálta híveit: a kormányzó jobbközép Likud, a telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon), valamint a keleti ultraortodoxok Sasz pártjából kivált csoportot és az ultranacionalista telepeseket összefogó, Jahad (Együtt) néven alakult új párt.

A tüntetést kezdeményező és elsőként felszólaló Daniela Veisz, az egyik legszélsőségesebb telepescsoport képviselője újabb izraeli telepek építését követelte a kormánytól az 1967-ben elfoglalt ciszjordániai területeken.

Tel-Aviv legnagyobb terén, a Rabin téren beszédet mondott a Likud pártot vezető Benjámin Netanjahu kormányfő és a Bájt Hajehudi élén álló Naftali Bennet is, aki saját gitárkíséretével adta elő az Arany Jeruzsálem című ismert dalt, miután a választási bizottság a törvények alapján megtiltotta az eredetileg meghívott művészek fellépését.

A rendezvényen felszólalt a Likudban politizáló Beni Begin, a párt legendás miniszterelnökének, Menahem Beginnek a fia is, aki hangsúlyozta: “fennáll a veszélye” annak, hogy a Likud elveszíti a választásokat, és baloldali kormány alakul.

A választások előtti utolsó, pénteken közzétett közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki balközép Cionista Tábor három-négy mandátummal többet szerezhet, mint a Likud. A Jediót Ahronót című újság felmérése szerint a Cionista Tábor 26, a Likud pedig 22 parlamenti helyet kapna a 120 tagú kneszetben. A Maariv című lap 25, illetve 21 mandátumot jósolt a két pártnak, a közszolgálati televízió közvélemény-kutatása szerint pedig 25:22 arányú mandátumfölény várható a baloldali párt javára.

[popup][/popup]