Tízszer annyi pénzt adományoznak az antiszemitizmus elleni harcra Trump megválasztása óta

Írta: Járai Judit. MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Megszaporodtak az antiszemitizmus ellen küzdő ADL (Rágalmazásellenes Liga) számára nyújtott adományok, amióta Donald Trumpot megválasztották elnöknek. 

adl-logoErről a JTA (Jewish Telegraphic Agency) számol be. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) alelnöke, Todd Gutnick arról tájékoztatott, hogy Donald Trump megválasztásának napján 50 százalékkal nőtt a pénzadományok aránya, és az adományozók 75 százaléka első alkalommal adakozott.

Az ADL vezetője, Jonathan Greenblatt szerint sok új adományozó azt szeretné, ha a szervezet elsősorban az internetes felületeken elburjánzó antiszemitizmus és gyűlöletbeszéd ellen lépne fel, az adományokat erre használná. “Azt kérik tőlünk, hogy a pénz egy részét a kibertérben észlelhető gyűlöletbeszéd figyelésére és megszakítására fordítsuk” – fogalmazott Greenblatt.

Tod Gutnick ugyanakkor arról nem kívánt beszélni, hogy a megnövekedett támogatás pontosan mennyi pénzt is jelent. Csak annyit mondott: az ADL regionális irodái – szerte az Egyesült Államokban – a megszokottnál tízszer-húszszor nagyobb adományokat kapnak.

Ugyancsak a JTA ad hírt arról, hogy Mike Huckabee republikánus politikus, volt elnökjelölt és Arkansas állam volt kormányzója bocsánatot kért, mert a Facebook-oldalán megjelentetett egy hírt, miszerint a chicagói Northwestern Egyetemen elkövetett vandalizmusért “zsidó liberális hallgatókat” okoltak, akik állítólag Donald Trumpot akarták lejáratni.

Mindez a Conservative Tribune internetes oldalán jelent meg,  és ezt vette át Huckabee. Szerdán azonban a New York Daily News újságírója, Shaun King kiderítette, hogy az állítás hamis volt, s ezt követően távolította el a szöveget Facebook-oldaláról Huckabee is.

“Azzal vádoltak meg, hogy hamis információkat és gyűlöletet terjesztek, és bocsánatkérésre szólítottak fel. Igazuk van, bocsánatkéréssel tartozom olvasóimnak” – írta a republikánus politikus, akinek többmilliónyi követője van a Facebookon.

*

Donald Trump megválasztásának hátteréről itt olvasható elemzés.

 

[popup][/popup]