Tizennégy Chagall mű került a varsói Nemzeti Múzeumba

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A modern képzőművészet kiemelkedő alakja, az orosz származású francia festő, Marc Chagall késői alkotói korszakából származó tizennégy művel gazdagodott a varsói Nemzeti Múzeum – közölte hétfői sajtóértekezletén Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes.

Marc Chagall

Lukasz Gawel, a Nemzeti Múzeum igazgatója a sajtókonferencián közölte: a Chagall családja által aukcióra bocsátott, a múlt század 60-as és 70-es éveiben keletkezett képek nagyszerű állapotban vannak.

A PAP hírügynökség úgy értesült, hogy az alkotások egy részét egy svájci aukcióház árverésén szerezték meg, a másik részük pedig árverésen kívüli úton jutott a múzeum tulajdonába.

A múzeum kurátora, Anna Manicka szerint az utóbbi évek egyik legjelentősebb beszerzéséről van szó.

A 20. század közepén gyorsan fejlődő grafikai és rajztechnikákat alkalmazó Chagall gouache-t és temperát, pasztellt, ceruzát és színes tintát egyaránt felhasznált az alkotások készítésekor, amelyek tavasztól lesznek megtekinthetőek a varsói múzeumban.

A sajtótájékoztató résztvevői a varsói Nemzeti Múzeum eseményén a Chagall képek előtt (Fotó: Lengyel Kulturális Minisztérium, Danuta Matloch)

A képek nem egy sorozatba tartoznak, tematikájuk különböző. Az egyes alkotások zsidó motívumai felidézik, hogy Chagall a mai Fehéroroszországban fekvő Vityebszkből, orosz haszid zsidó családból származott, más művek biblikus tematikája pedig az Újszövetségből ered. Láthatóak a képeken a művészre jellemző angyalok, szárnyaló állatok, szerelmesek figurái is – mondta el Manicka.

A varsói Nemzeti Múzeum eddig két, Marc Chagall (1887-1985) műhelyéből származó illusztráció birtokában volt. (MTI nyomán)

[popup][/popup]