Titokban Izraelbe költöztették a jemeni zsidók egyik utolsó csoportját

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az utóbbi napokban titokban Izraelbe költöztették a Jemenben maradt zsidók egyik utolsó csoportját – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió hétfő délelőtt.

IMG_5544-635x357

Jemeni zsidók utolsó csoportja érkezik Izraelbe, egy antik Tóratekercs kíséretében 2016. március 20.-án Fotók: Arielle Di-Porto/The Jewish Agency for Israel

A 17 fős csoport éjszaka landolt Izraelben, tagjai csatlakoztak két korábban érkezett társukhoz. Titkos áttelepítésüket az izraeli kormánnyal együttműködésben tevékenykedő, a diaszpórában élő zsidókkal kapcsolatot tartó Zsidó Ügynökség intézte.

Velük együtt a rádió szerint az utóbbi két évben összesen több mint kétszáz zsidót menekítettek ki a polgárháború sújtotta Jemenből, ahol szélsőséges muszlimok számos antiszemita atrocitást követtek el ellenük.
Jemen és Izrael között nincs diplomáciai kapcsolat, s ezért a különösen bonyolult, titkos akcióban – az izraeli kettes kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint – részt vett az amerikai külügyminisztérium is.

Arielle Di-Porto, Jewish Agency)

Az Izraelbe vándoroltak csoportjából korábban öten Szanaában, tizenketten pedig Raidában éltek. Raida rabbija is a csoport tagja volt, ő magával hozta egykori közösségének öt-hatszáz éves tóratekercsét is. Távozásuk után már csak mintegy ötven zsidó maradt Jemenben (a fővárosban, Szanaában), de ők nem is hajlandók Izraelbe költözni.

Az utóbbi években elmenekült jemeni zsidók egy része nem Izraelbe, hanem a szatmári ultra-ortodox zsidó vallási csoport védnökségével az Egyesült Államokba távozott, a Szatmárnémeti városból elszármazott közösség székhelyére, Brooklyn New York-i városrész egyik lakónegyedébe.

Nátán Saranszki, a Zsidó Ügynökség elnöke “Izrael és a bevándorlás jelentős pillanatának” nevezte a tizenkilenc fős csoport kimenekítését Jemenből. Hangsúlyozta, hogy ezzel lezárult az egyik legrégebbi zsidó közösség történetének az 1949-es Varázsszőnyeg művelettől napjainkig tartó fejezete, a jemeni zsidók Izraelbe költöztetése. A negyvenes évek vége óta mintegy ötvenezer zsidó vallású jemeni választotta hazájának Izraelt.

 

Címkék:Izrael, Jemen

[popup][/popup]