Tisztújítást jelentett be és visszavonul a Munkapárt elnöke, Kasztner Rezső unokája

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Tisztújítást hirdetett pártjában és visszavonul a politikai élettől Meráv Mihaeli, a szociáldemokrata Munkapárt elnöke Izraelben.

Merav Michaeli

Mihaeli videoüzenetében bejelentette, hogy vállalja a felelősséget pártja helyzetéért, mely az utóbbi hónapok közvélemény-kutatási adatai szerint nem jutna be a parlamentbe.

Meráv Mihaeli szerint 2024-ben várhatóan előrehozott választásokat tartanak Izraelben. Mihaeli tervei szerint négy hónap múlva, a háború befejezése után, de még a választási kampány előtt tarthatnak szavazást a Munkapártban az új pártelnök és a képviselőjelöltek kiválasztására. Maga Mihaeli nem fog indulni sem a pártelnökség, sem képviselői hely megszerzéséért.

“Izraelnek ma minden eddiginél nagyobb szüksége van egy balközép cionista demokratikus pártra” – mondta Mihaeli.

Szerinte a Munkapárt az egyetlen, amelynek platformja valóban a függetlenségi nyilatkozat, az egyetlen valóban demokratikus párt, az egyetlen, és az egyetlen, olyan párt, amelynek van válasza a háború utáni időkre, amely megérti, hogy igazi biztonságot csak politikai megegyezés adhat. Meráv Mihaeli reményét fejezte ki, hogy a Munkapárt visszatérhet, és jelentős szereplővé válhat Izrael jövőjének meghatározásában.

*

Michaeli az 1957-ben, Tel-Avivban agyonlőtt Kasztner Rezső unokája. Kasztnert – a korábbi újságírót, baloldali politikust azért lőtte le egy szélsőséges merénylő, mert úgy vélte, hogy a Magyarországon a második világháború idején zsidó mentőakciót szervező cionista vezető együttműködött a nácikkal.

[popup][/popup]