Tesztek gyártásában fog együttműködni Magyarország egy izraeli vállalattal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kiszélesíti Magyarország a tavaly beindított együttműködését egy izraeli vállalattal, és ennek köszönhetően a jövőben már koronavírus-teszteket is fognak gyártani Magyarországon – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jeruzsálemből.

Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Jeruzsálem, 2021. március 11. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Mivel a koronavírusnak várhatóan új mutációi fognak megjelenni, illetve nem világos, hogy a védőoltások mennyi ideig adnak immunitást, a jövőben is biztosan szükség lesz nagy mennyiségben jó minőségű tesztekre – mondta el a miniszter.

Ez az izraeli vállalat tavaly tavasszal már megkezdte Magyarországon csúcstechnológiájú lélegeztetőgépek gyártását – tette hozzá Szijjártó Péter, kiemelve, hogy a magyar-izraeli kormányzati összefogással és támogatással a járványellenes küzdelem szempontjából egy újabb fontos eszköz tekintetében sikerült megszerezni a gyártási képességet.

Az izraeli partner többféle koronavírus tesztet – PCR-teszteket, gyorsteszteket – gyárt, illetve előállít egyéb, nem a koronavírus, hanem más légúti betegségek kimutatására szolgáló teszteket is. Most megkezdik az együttműködést a céggel annak érdekében, hogy a tesztek gyártása is megkezdődhessen Magyarországon – mondta Szijjártó Péter.

Kiemelte, hogy a járvány során azok az országok tudják a leghatékonyabban megvédeni magukat, amelyek saját maguk képesek előállítani az életmentő eszközöket. Ezért volt nagy jelentősége annak, hogy tavaly ez az izraeli vállalat magyarországi üzemében is beindította lélegeztető gépeinek gyártását, és mintegy ezer készüléket már a magyar kormány részére is előállított. (MTI)

A sajtótájékoztatóról készült videó:

[popup][/popup]