Tervezet került nyilvánosságra Izraelben férfiak és nők elkülönítéséről a nyilvános helyeken

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Tévériport fedte fel az izraeli megállapodástervezetet a kormányzó Likud és ultraortodox pártok között, mely törvénymódosítással nyilvános helyeken diszkriminációs elkülönítést alkalmazna férfiak és nők között.

Jakov Litzman, korábbi egészségügyi miniszter az Egyesült Tóra Zsidóság pártból és Netanjahu miniszterelnök 2016-ban. (Fotó: (Yonatan Sindel/Flash90/File)

Jair Lapid a Kék-fehér pártszövetség képviselője bírálta kedden Benjamin Netanjahut, miután kiderült, hogy a kudarcba fulladt koalíciós tárgyalások során hajlandó lett volna elfogadni az ultraortodox követelést. Lapid szerint ezzel Netanjahu Izraelből Iránt csinálna.

A Likud az ultraortodox Egyesül Tóra Zsidóság párttal kötött megállapodást, amit a Kan televízió hozott nyilvánosságra –  írta meg a hírt a Times of Israel. “90 napon belül a kormány életbe lépteti a törvényt, mely lehetővé teszi a közszolgálatot, nyilvános oktatási eseményeket, ahol férfiak és nők elkülönülnek. Ez az elkülönítés nem jelent diszkriminációt a törvény szerint” – áll az előterjesztésben”.

Lapid szerint Netanjahu készsége ennek a feltételnek a teljesítésére elfogadhatatlan.

A Likud azzal válaszolt Lapidnak, hogy mindössze egy nem végleges, puhítani kívánt tervezetről volt szó, melyet az ultraortodox pártok és az Jobboldal Unió terjesztettek elő.

Az ultraortodox pártok törekvése korábban – diszkriminációs jellege folytán – már bírósági elutasításba ütközött.

A tervezet azután került elő, hogy Netanjahu visszautasította az Egyesült Jobboldal követelését, mely szerint az országnak vissza kell térnie „Dávid király idejéhez”, mert a vallási törvény „sokkal magasabb rendű” mint a jelenlegi igazságszolgáltatási rendszer.

[popup][/popup]