Terroristának néztek és lelőttek egy fegyvertelen palesztint

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A határrendészet tisztjei szombat reggel lelőttek és megöltek egy palesztint Jeruzsálem óvárosában. A tisztek a kezében lévő pisztolynak látszó tárgy miatt megállásra szólították, amire nem reagált.

Mint később kiderült a 32 éves kelet-jeruzsálemi férfinél, Ijád Halaknál nem volt fegyver.

A Határrendészet nyilatkozata szerint az Oroszlános kapunál állomásozó tisztek figyelmét felkeltette a férfi, ahogy egy gyanús, fegyvernek tűnő tárggyal sétál, ezért megállásra szólították. Miután nem reagált a felszólításra és szaladni kezdett, a tisztek gyalog üldözőbe vették és tüzet nyitottak rá, hogy ártalmatlanítsák – írja az ujkelet.live.

A héber média palesztin forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a gyanúsított egy speciális szükségletű iskola tanulója volt és nem értette, amikor a tisztek megállásra szólították. A lövésekre az iskolája közelében került sor.

Halak apja a héber nyelvű médiának nyilatkozva azt mondta, hogy az incidens után az izraeli rendőrség és a Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálat átkutatta a házukat, annak ellenére, hogy fiánál nem találtak fegyvert.

Az ügyet a Rendőrség Belső Ellenőrzési Osztály vizsgálja. A helyszínen lévő biztonsági kamerák felvételeit bekérették, és két határrendészt már kihallgattak.

A lövöldözésben részt vevő egyik tiszt ügyvédei a következőt nyilatkozták: „Az incidens kezdeti vizsgálata folyamatban van. Úgy tűnik, tragédia történt. A tisztek pontosan úgy viselkedtek, ahogyan azt elvárták tőlük. Biztosak voltak abban, hogy megakadályoznak egy újabb terrortámadást, melyet a környék már sokszor megtapasztalt és amelyek mind polgári, mind rendőri életet követeltek.”

Teljes cikk

[popup][/popup]