“Temetésem nemcsak legeslegegyszerűbben, de teljes titokban reggel 7 órakor történjék”

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Szerda délben nyilvánosságra hozta Budapest Főváros Levéltára (BFL) az előző este hozzájuk került iratanyagot, benne Teleki Pál idáig ismeretlen, 1941-es búcsúlevelével.
Az egykori miniszterelnök személyi titkárának, hű bizalmasának írt levelében embergyűlöletével magyarázza öngyilkosságát, és azt kéri, temetésén rajta és a papon kívül senki ne legyen ott, még sírfelirata se legyen. A levél cáfolja a gyilkosságról szóló összeesküvés-elméleteket is.

A levél Incze Péter, Teleki Pál titkárának és bizalmas barátjának hagyatékából származik, az iratokat az Incze család kedd este adta át a BFL-nek. Teleki Pál az egyetlen magyar miniszterelnök, aki hivatali ideje alatt öngyilkosságot követett el, bár különböző összeesküvés-elméletek időről időre azóta is kétségbe vonják, hogy tényleg önkezével vetett volna véget életének. A most előkerült levél ezeket a gyilkosságról szóló legendákat is gyengíti. Az iratanyag Teleki 1941. április 3-i halálának 78. évfordulóján került nyilvánosságra.

Kedves Incze,

Temetésem nem csak legeslegegyszerűbben, de teljes titokban reggel 7 órakor történjék. Azon a papon kívül csak maga vegyen részt.

Így kezdődik Teleki titkárának írt búcsúlevele. A volt miniszterelnök egyoldalas levelében temetéséről rendelkezik: azt kéri, hogy az a lehető legpuritánabb legyen, a papon és Inczén kívül senki vegyen részt rajta, a családtagjai sem, még a szertartás időpontját se közöljék a nyilvánossággal.

Ha valaki kíváncsi, h. mindez miért, megmondhatja, h. nagyon és mind jobban utáltam az embereket.

„Síromra sem most, sem később emléket ne tegyenek, még névtáblát sem.”

Barátságát még egyszer szívből köszönöm:

Teleki Pál

Teljes cikk

[popup][/popup]