Teljes díszében a mosonmagyaróvári hitközség tórája

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Teljes pompájában látható a Mosoni Zsidó Hitközség tórája, miután új díszeket kapott. A bemutató ünnepi eseményen Radnóti Zoltán, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége főrabbijával együtt imádkoztak a vendéglátók mellett a győri, soproni, szombathelyi hitközségek képviselői.

Különleges eseményre gyűltek össze szombaton a Mosoni Zsidó Hitközség meghívására a vendégek. Ligeti László, a hitközség elnöke tájékoztatása szerint a tórájuk még az tizenkilencedik századból származik, azonban annak több dísze is hiányzott.

A tóratekercs a mindennapi zsidó élet egyik legtöbbet használt tárgya, egyszersmind a legszentebb tárgyak egyike. Nem véletlen tehát, hogy a helyi közösség több erőfeszítést is tett a tóratekercs díszeinek felkutatására, tökéletesítésére, annak ellenére, hogy a díszek nem kötelező elemei a tóratekercsnek. Vagyis, ha egyik-másik hiányzik, az nem befolyásolja a tekercs használhatóságát.

Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár térségének országgyűlési képviselője közbenjárására a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségénél azonban teljes pompájában lehet a mosonmagyaróvári zsidók különleges ereklyéje. A szombati eseményt megtisztelte jelenlétével Nagy István mellett Radnóti Zoltán, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége főrabbija, de a győri, soproni és szombathelyi hitközségek is képviseltették magukat.

kisalfold.hu

[popup][/popup]