Tel Aviv az ellenzéké, Jeruzsálem a jobboldalé

Írta: Szombat / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A gazdagabb, központi városok inkább az ellenzékre, a szegényebb és periferikus térségek inkább a kormányzó, jobboldali Likudra szavaztak.

A Kék-Fehér koalíció tel-avivi főhadiszállása a választás éjszakáján (FotÓ: Gili Yaari /Flash90)

A szekuláris, jómodú Tel-Avivban 46 %-ot kapott az ellenzéki Kék-Fehér formáció, további 18 %-ot a baloldali pártok, Netanjahu pártja pedig összesen 19 %-ot.

Jeruzsálemben viszont 25 %-ot kapott a Likud, 23 %-ot az ultraortodox Egyesült Tóra Zsidóság, 14 %-ot az ugyancsak ultraortodox, a „keleti” zsidóságot képviselő Sasz, az ellenzék pedig mindössze 12 %-ot.

Általában a gazdagabb, központi városok inkább az ellenzéki, centrista Kék-fehér pártszövetségre, a szegény és periferikus térségek inkább a kormányzó, jobboldali Likudra szavaztak. A voksok közel 98 százalékának összeszámlálása után a Jediót Ahronót című újság internetes felületén, a yneten megjelentetett választói térkép szerint.
 

A keddi választás végleges eredményeit csak csütörtök este vagy péntek reggel hozzák nyilvánosságra a dupla borítékos szavazatok összeszámlálását követően. Mintegy kétszázezren szavaztak dupla borítékkal, a diplomáciai testületek külföldön élő tagjai, valamint a katonák.

Az összes voks összeszámlálása után a 3,25 százalékos választási küszöb miatt kieshet az egyelőre bejutónak tűnő, Raam-Balad nevű kisebbik arab párt, és bejuthat Naftali Bennet és Ajelet Saked jobboldali, telepeseket támogató Új Jobboldal nevű tömörülése.

A választási térkép szerint Jeruzsálemben a Likud és az ultraortodox pártok arattak győzelmet, Tel-Aviv és Haifa viszont főként a Kék-fehér szövetségre szavazott. Az ország déli része – amely a Gázai övezetet uraló, iszlamista Hamász rakétáitól leginkább szenvedett – továbbra is Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja mellé tette le voksát. A Likud lett a legnagyobb párt a Negev központjában, Beér-Sevában és a palesztin övezet szomszédságának városaiban, Szderótban, Ofakimban, és Netivotban is.

A térkép szerint az általában alacsonyabb iskolai végzettségű, kisebb keresetű, a periférián élő izraeliek szavaztak a legnagyobb arányban Netanjahu újraválasztására, míg a magasabb végzettségű, jobb anyagi körülmények között, Izrael gazdagabb, központi városaiban élők nagyobb valószínűséggel a Kék-fehéret vezető Beni Ganznak szavaztak bizalmat.

Érdekesség, hogy Beni Gantz lakóhelyén, a szegényebb, eredetileg főként jemeni zsidók lakta Ros Haájnban a Likud legyőzte Gantz és Jaír Lapid pártszövetségét, viszont Benjámin Netanjahu otthonában, a gazdag Cézarea villanegyedében a Kék-fehérre szavaztak több mint kétszer annyian, mint a Likudra.

A szavazás szempontjából a földrajzi helyzetnél is fontosabb volt az egyes települések ideológiai háttere. A baloldali kibucokban igen magas arányú győzelmet aratott a Kék-fehér szövetség: a reményért, hogy ez a párt megbuktathatja Netanjahut, a legtöbb helyen cserbenhagyták hagyományos pártjukat, a Munkapártot, és Gantzra szavaztak. Ez a Szíria felé eső Golán-fennsík kibucaira éppen úgy vonatkozik, mint a Gázai övezet szomszédságában található, baloldali kibucokra.

 

[popup][/popup]