Távozik az Index szinte teljes állománya – többezer fős szimpátiatüntetés a lap mellett

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint nyolcvan munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását. Azok, akik a mai napon nem adták be a felmondásukat, (egyelőre) nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, illetve sokan akár egyszerűen szabadságon vannak – írja az Index.hu.

fotó: Index.hu

Döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. A lap szerkesztősége szerdán egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését.

“Évek óta hangoztatjuk” – írják – “hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, arra nem tudunk másként tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletre.”

A tüntetés délután fél 6-kor kezdődött az óbudai Puskás Öcsi téren, az Index szerkesztőségének közelében. A résztvevők létszámát több mint ezer főre becsülték kezdetben, ez később tovább növekedett. A résztvevők a térről a szerkesztőség Lajos utcai bejárata elé, majd a Miniszterelnökség épületéhez, a Karmelita Kolostorhoz vonultak, majd a szomszédos Szent György téren 19.50-től beszédek hangzottak el.

Több ezer ember lehet jelen, rengeteg fiatalt látni a tömegben, különösen a tüntetések szokásos korösszetételéhez képest vannak sokan. A tömeg csendes és nyugodt, néha szakítják meg tapssal a beszédeket, a hangulat várakozásteli.

Hadházy Ákos független képviselő arról beszélt, hogy az Index nagyon fontos médium, de nem szabad azt hinni, hogy ha ennyien most kimennek az utcára, akkor holnaptól sajtószabadság lesz.

Ugyanúgy fogunk felkelni másnap, hogy a kormány szorongatja a szabad sajtót, ahhoz hogy ez ne így legyen, olyan folyamatos nyomásgyakorlás kell, amit most mutatunk, és az kell, hogy ne néhány képviselő törjön be a Kunigunda utcába, hanem százezrek

– jelentette ki.

Fekete-Győr András, a Momentum azt mondta, hogy egy másik hírportál szerint még soha nem tüntettek ennyien a Karmelita-épület előtt.

Példa nélküli az a morális kiállás, amit az Index újságírói mutattak, amikor felesküdtek egy szakma szabályaira, és amikor ezeknek nem tehettek eleget, önként távoztak, saját egzisztenciális biztonságukkal sem törődve felálltak. 

Ezek után arra kérte a közönséget hogy tapsolják meg az Index újságíróit a munkájukért és a kiállásukért, mire a tömeg több perces vastapsba kezdett.

[popup][/popup]