Szombaton már több mint 300 ezren tüntettek a Netanjahu kormány “reformjai” ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

több százezren tüntettek országszerte immár a tízedik, egymást követő héten a szombat kimenetele után a kormány igazságszolgáltatási rendszer radikális átalakítására irányuló erőfeszítései elleni demonstrációkon.

A szervezők szerint országszerte mintegy félmillióan csatlakoztak az izraeli zászlós felvonulókhoz, mintegy 240 000 tüntető gyűlt össze Tel-Avivban, és további mintegy 250 000 az ország 100 más helyszínén, köztük becslések szerint 20 000 izraeli a jeruzsálemi elnöki rezidencia előtt – írja az ujkelet.live.

,,Ez volt Izrael Állam történetének eddigi legnagyobb tiltakozó éjszakája” – áll a szervezők közleményében.

A média számításai szerint Tel-Avivban legalább 200 ezren voltak, ezenkívül 50 ezren jelentek meg a haifai tüntetésen, és több tízezren más városokban. Az izraeli Crowd Solutions cég szintén úgy becsülte, hogy Tel Avivban rekordszámú, mintegy kétszázezres tömeg vonult végig az utcákon. Összesen háromszázezer fő tüntetett országszerte.

Kisebb gyűléseket tartottak az ország legalább 95 különböző pontján, többek között Jeruzsálemben, Asdodban, Efratban, Modiinban, Netanján, Kfar Szaván, Javnéban, Herzliján, Bét Semesben, Rison Lecionban és Bát Jámban.

A Ynet hírportál külön tudósított a demonstrációkon megjelenő számos holokauszt túlélőről, mondván, az államalapítás előtt születtek, túlélték a Soát, harcoltak izraeli háborúkban – és most is harcolnak az állam imázsáért. Köztük a 92 éves holokauszt túlélő Haifán, és a rehovoti túlélő, akik azt mondták aggódnak az unokáikért.

A haifai Edna (81) azt mondta, hogy ,,a férjem hozta nekem a széket“, a 71 éves Michael a jeruzsálemi tüntetésre édesanyja képével érkezett a buchenwaldi táborból való szabadulás napjáról. A szintén 71 éves Roberta Netanján visszaemlékezett arra, hogy anno a vietnami háború ellen tüntetett. A 84 éves rehovoti Sándor egy táblát vitt magával holokauszttúlélő, büszke anarchista, – felirattal.

Az egyre nagyobb tömegeket vonzó tüntetések ellenére, a koalíció vasárnaptól gyorsított tempóban készül az reformok előmozdítására, elutasítva a jelenlegi jogszabály elvetésére irányuló, többek között az elnök részéről többször is hangoztatott kéréseket.

A tüntetések szervezői közölték, hogy tovább fokozzák válaszlépéseiket, amennyiben a kormány nem teszi félre a törvénymódosításról szóló jogszabályt, így csütörtökre újabb ellenállás napját jelentettek be, szerdán pedig Benjamin Netanjahu miniszterelnök berlini látogatása előtt a csütörtökihez hasonló reptéri útlezárások várhatóak.

A szombat esti széles körű tel-avivi demonstráción a Kaplan utcában a kormányhivatalok előtt tartott fő összejövetelen, a Habima térről felvonulva, Hila Gersztel nyugalmazott bírónő azt nyilatkozta, támogatja az igazságszolgáltatás „javítását”, de a „megsemmisítését” nem.

„24 évig dolgoztam az igazságszolgáltatásban, és annak minden erényével együtt tisztában vagyok hiányosságaival. Létrehoztam az ellenőrző bizottságot, én voltam az egyik leghangosabb szószólója a rendszer megreformálásának, és kritizáltam az államügyészség magatartását. Pontosan emiatt állok ma itt, és azt mondom, hogy helye van a javításnak, de nincs helye a rombolásnak,” – idézte Gersztelt a 12-es csatorna.

Kobi Sábtáj szombat esti visszakozó nyilatkozata után, az est folyamán a tel-avivi tüntetők között nagy taps és éljenzés közepette, megjelent a hétvégén menesztett majd visszahelyezett Amir Esed tel-avivi körzetparancsnok.

A figyelmeztetések ellenére, a koalíció arra készül, hogy előkészítse a vitatott program alapvető elemeit a jövő héten utolsó olvasatra a Kneszet-szavazásra.

Teljes cikk

[popup][/popup]