Szmotrics: A szocializmus és a kapitalizmus után a helyes gazdasági koncepció a Tóra lesz

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Becalel Szmotrics, a most alakuló Netanjahu kormány pénzügyminisztere, a Vallásos Cionista árt vezetője figyelemfelkeltő interjút adott a Mispacha c. ultraortodox újságnak, melyet magyarul az ujkelet.live ismertet.

Becalel Szmotrics (Forrás: Screenshot)

A héber média szakértői azt már eleve borítékolták, hogy Szmotrics jelentős pénzforrásokat fog átcsoportosítani a szívéhez közel álló jesivák és a telepes közösségek terjeszkedése javára, arra számítva, hogy közben a zsidó állam gazdaságának alapját képező szabadpiaci eleveket is tiszteletben tartja. A Vallásos Cionizmus frakció vezetője azonban meglehetősen kétértelmű választ adott az ország gazdasági jövőjét illetően a háredi újságírók kérdéseire.

Szmotrics azt állítja, hogy közvetlen kapcsolat van a Tóra betartása és az izraeli gazdaság állapota között. Hangsúlyozva, hogy az elmúlt kormányok sok gazdasági elméletet kipróbáltak, a szocializmustól a kapitalizmussal bezárólag, szerinte azonban a Tórában kell keresni a választ a zsidó államhoz legjobban illő gazdasági koncepciót illetően.

Tovább folytatva a gondolatot, a Smá egyik passzusát idézte  אם שמוע, והיה utalva 5Mózes 11:13–15 szakaszára:

  1. Ha pedig jól figyeltek rendeleteimre, melyeket ma rendeltem nektek, és szeretettel, tiszta szívből és egész lényetekkel szolgáljátok majd Örök Isteneteket, akkor időben adok esőt földetekre, őszi és tavaszi esőt, hogy be tudjad gyűjteni gabonádat, mustodat és olajodat. 15. Füvet adok mezőidre állataid számára, te is ehetsz és jóllakhatsz.

Szmotrics kiemelte, hogyha Izrael fiai engedelmeskednek a micváknak, és teljes szívükből követik Isten útját, megáldja őket, dicsérni fogja a termésüket és még a biztonságot is elhozza a népnek.

Továbbá hangsúlyozza, hogy az említett vallásos megközelítés ellenére tanulmányozni fogja és pénzügyminiszterként bele fog tanulni a makro-, és mikroadatok  legprofesszionálisabb nyelvébe, hozzátéve:

„Mi hívő zsidók vagyunk. Nem lehet világi ember, aki kipát visel, nem lehet a zsinagógában imádkozni, majd kimenni, és úgy viselkedni, mint egy világi ember,” – hozzátéve, hogy ha hívő emberek vagyunk, akkor valóban hiszünk.

„Hiszünk abban, hogy Izrael Állam minél inkább előmozdítja a Tórát és a zsidóságot, a föld betelepítésének micváját, több kegyelmet és több kölcsönös felelősséget, akkor a Szent [Örökkévaló], áldott, nagy bőséggel fog hatni ránk. Mellesleg biztonságunk is lesz.”

Szmotrics elmagyarázza, hogy ezen meggondolásból kérte a Tóra tanulmányozási költségvetésének (2 milliárd sékel) jelentős mértékű növelését.

Ezt azért tettem, mert a Tóra tanulmányozása fontos, és azért, mert azt akarom, hogy Izrael Állam deklaratív módon ismerje el, hogy számára fontos a Tóratanulás,” hangsúlyozva azt is, hogy ez egy próbatétel, hogy a zsidók valóban hisznek, vagy csak a zsinagógában, és azon kívül világi megfontolások szerint élnek.

Teljes cikk

[popup][/popup]