Szíria – Izrael szerint Aszad vetette be a vegyi fegyvert

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli biztonsági tisztviselők szerint nagyon valószínű, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének legmagasabb szintjén határozták el a vegyi fegyver keddi bevetését Szíriában – értesült a Háárec című újság szerdán.

Izraelben úgy vélik, hogy a támadás célja a fegyveres ellenzéki csoportok elleni fenyegető üzenet volt, és a döntés az Aszad-rezsim növekvő önbizalmán alapult. Jeruzsálem szerint egyelőre nem világos, hogy mindez Aszad pártfogóinak, Iránnak és Oroszországnak a jóváhagyásával történt-e.

Noha a szíriai hadsereg kiadott egy nyilatkozatot, amelyben tagadta a vegyi fegyverek alkalmazását, Izraelben nem tekintik hitelesnek Damaszkusz hivatalos változatát, miszerint csak hagyományos fegyvereket vetettek be, ám az egyik támadásban megsérült egy, a lázadók birtokában lévő, vegyi fegyvert tartalmazó tartály.

Meg nem nevezett izraeli biztonsági források a Háárecben úgy vélik, hogy azért hajtottak végre csapást a lázadók kezén lévő Ildíb tartomány ellen, mert ott az utóbbi két hétben megsértették a tűzszüneti megállapodást.

Izraelben úgy tartják, hogy maga Aszad vagy rendszerének valamely vezető tisztségviselője hagyta jóvá a különösen halálos szarin bevetését, miután – az észak-szíriai Aleppó decemberi elfoglalását követően – a katonai sikerek megnövelték a rendszer önbizalmát.

Izrael szerint a rezsim birtokában a vegyi- és biológiai fegyverek tilalmáról született 2003-as egyezmény után is maradtak titokban vegyifegyverkészletek, köztük szarin ideggáz.

2013-ban a megállapodás keretében felszámolták a vegyifegyver-arzenált előállító infrastruktúra döntő többségét, de Szíria az utóbbi hónapokban az izraeli szakértők szerint megpróbálja újjáépíteni a vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős tudományos szervezetét, és igyekszik újraindítani ezen fegyverek gyártását.

Izraelben aggodalommal figyelik a vegyi fegyverek szíriai bevetését. A katonai rádióban szerdán elmondták, hogy a polgárháború esetleges áthúzódásának esetén a Szíriához legközelebbi Golán-fennsíkon az izraeli hadsereg polgári védelmi alakulatai felkészültek a lakosság biztonságának biztosítására.

Külföldi források szerint Izrael jelentős erőfeszítéseket tesz a szomszédságában található fegyverarzenál feltérképezésére, és több alkalommal légicsapást hajtott végre, amikor  Szíria területéről Libanonba, a Hezbollah radikális síita szervezethez próbáltak fegyverszállítmányokat eljuttatni.

[popup][/popup]