Szíria – elnyújtják a polgárháborút az orosz fegyverek

Írta: mti - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai és a német külügyminiszter szerint elnyújtják a polgárháborút az orosz fegyverek.

John KerryOroszországnak nem lenne szabad fejlett légvédelmi fegyvereket szállítania az Aszad-rezsimnek, mert azok csak elnyújthatják a szíriai polgárháborút, veszélybe sodorhatják az átmeneti kormány tárgyalásos megalakítását és sértik Izrael stratégiai érdekeit – hangoztatta pénteken Washingtonban az amerikai és a német külügyminiszter.

    John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője rámutatott, hogy az S-300-as rakéták szállítása “nem segít” egy olyan helyzetben, amikor az Egyesült Államok és Oroszország júniusban Genfben tárgyalóasztalhoz szeretné ültetni a szíriai kormány és az ellene lázadók képviselőit.

    Guido Westerwelle arra kérte Oroszországot, hogy ne veszélyeztesse a béketárgyalásokat. A német külügyminiszter “teljesen helytelennek” és “rossz üzenetnek” nevezte a Damaszkusznak szánt orosz fegyverszállításokat.

    “Ismételten arra kérjük őket (az oroszokat), hogy Izraelre való tekintettel ne borítsák fel a regionális egyensúlyt. Az Aszadnak biztosított fegyverzetnek, függetlenül attól, hogy az egy régi szerződés alapján szállítják-e vagy sem, mélységesen negatív hatása van az érdekek egyensúlyára, a régió stabilitására és kockázatnak teszi ki Izraelt” – jelentette ki Kerry. Kifejezte reményét, hogy Moszkva a békekonferencia működőképessége érdekében tartózkodni fog a fegyverszállítástól.

    Az Egyesült Államok kormánya korábban többször is leszögezte, hogy a térségben elsőrendű stratégiai érdekének tartja Izrael haditechnikai fölényének megőrzését.

    Az amerikai külügyminiszter hangot adott meggyőződésének, hogy a szíriai ellenzék részt fog venni a genfi konferencián, amint tisztázta a vezetéssel kapcsolatos kérdéseket. Megerősítette, hogy a vegyi fegyverek bevetése átléphetetlen határt, “vörös vonalat” jelent az Obama-kormány számára. Elmondta, hogy a 100 százalékos bizonyosság érdekében tovább folyik az ilyen fegyverek alkalmazásáról szóló hírek és az ezzel kapcsolatos bizonyítékok ellenőrzése.

     Iránnal kapcsolatban Kerry kijelentette, hogy Washingtonban nincsenek nagy várakozások azzal kapcsolatban, hogy az iszlám köztársaságban megtartandó elnökválasztás eredménye változáshoz vezetne Teherán nukleáris programjában. Megismételte, hogy az Egyesült Államok számára elfogadhatatlan egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Irán.

[popup][/popup]