Szijjártóék tiltakozó jegyzéket adtak át az FBI-igazgató holokausztról szóló beszéde miatt

Írta: Panyi Szabolcs / index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Itt az újabb diplomáciai botrány, a külügyminisztérium beolvasott az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda vezetőjének.

Szijjarto Peter

Szijjártó Péter is tiltakozott

James B. Comey, az FBI igazgatója egy múlt heti beszédével (mely nyomtatásban is megjelent a Washington Postban) magára haragította a teljes lengyel politikai elitet. Comey azt próbálta elmagyarázni, miért várja el az FBI-ügynököktől, hogy látogassák meg az amerikai holokausztmúzeumot, pár mondatával azonban bírálói szerint Lengyelországot is egyenlő mértékben felelőssé tette a népirtásért.

A vitatott mondatok (saját fordításban) a következők voltak:

“A gyilkosok és cinkosaik Németországban, Lengyelországban, Magyarországon, valamint még számos helyen azt gondolták, nem tettek semmi gonoszat. Meggyőzték magukat arról, hogy helyesen cselekedtek, azt tették, amit tenniük kellett.”

Comey szavai miatt tiltakozott a lengyel nagykövet, a Szejm elnöke és maga a lengyel elnök is, a varsói amerikai nagykövet pedig nyilvánosan kért bocsánatot. A fejleményeket alaposan összefoglalta Anne Applebaum újságíró, Radek Sikorski volt külügyminiszter, jelenlegi házelnök felesége.

Nem a lengyelek voltak, hanem a nácik

A lengyel politikusok érvelése szerint Lengyelország megszállt ország és a második világháború tragédiáinak, így a holokausztnak elszenvedője, nem pedig aktív cselekvője volt. 2012-ben egyébként maga Barack Obama kényszerült bocsánatkérésre, amikor egy beszédében a “lengyel haláltábor” kifejezést használta náci haláltábor helyett.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]