Szétszóratva Európában – támogatási megállapodás a német állammal

Írta: MAZSIHISZ - Rovat: Hírek - lapszemle

A német állam 53.806 euróval támogatja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár „Szétszóratva Európában – magyar zsidók a német koncentrációs táborokban” című kutatási projektjét. 

Két nappal Angela Merkel történelmi jelentőségű látogatását követően, erről állapodott meg Lieselore Cyrus a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete és Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke.


IMG_0020_1.jpg
Fotók: Kinnert Photo
A projekt célja, hogy feltárja magyarországi zsidó közösségek deportálás utáni sorsát. A holokauszt minden tizedik áldozata magyar állampolgár volt, több mint 90 százalékuk az ország határain túl, német táborokban halt meg. Mégis, az azóta eltelt majdnem 70 év ellenére alig tudunk valamit arról, hogy melyik lágerbe hány magyar zsidót hurcoltak. A tervezett projekt célja, hogy feltárja, itthon és külföldön méltóképpen megörökítse, a túlélőkkel és leszármazottaikkal, illetve a felnövekvő nemzedékekkel megismertesse annak a több mint 500 ezer magyar zsidónak és több ezer romának a sorsát, akiket a nácik 1944-1945-ben legalább 600 különböző koncentrációs táborba, kényszermunkatáborba, hadiüzembe deportáltak.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár szándéka, hogy az ártatlanul meggyilkolt áldozatokat és szenvedéseik hiteles történetét integrálja a nemzeti emlékezetbe. Az együttműködés keretében, a német állam anyagi és szellemi támogatásának segítségével megvalósuló projekt eredményeit adatbázisokban hozzáférhetővé tesszük a levéltár kutatótermében és online felületein, valamint az eredményeket integráljuk a múzeum újrarendezendő állandó kiállításában is.

IMG_0048.jpg

Terveink szerint az új kiállításban interaktív térképek és modern infokommunikációs eszközök segítségével megismerhető lesz a holokauszt során „szétszóratott” magyarországi közösségek deportálás utáni sorsa úgy, hogy ezeket az információkat összekapcsoljuk a közösségek korábbi története során megőrzött történeti dokumentumok és tárgyak, valamint az ott élt családok történetével.

[popup][/popup]