Szerdán Netanjahu és Ganz újra találkozik az izraeli államelnökkel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Reuven Rivlin államelnök kérésére nagykoalíciós tárgyalások kezdődtek Izraelben a két legnagyobb párt, a Beni Ganz vezette centrista Kék-fehér és a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud között.

Netanjahu, Rivlin és Ganz

Hétfő este, a pártok képviselőinek meghallgatása után, Rivlin jeruzsálemi rezidenciájára invitálta a múlt keddi választáson legtöbb szavazatot szerző két párt, a 33 mandátummal rendelkező Kék-fehér és a 31 mandátumot szerzett Likud vezetőjét. 

Rivlin előzőleg tudatta, hogy egységkormányról szóló nagykoalíciós tárgyalásokat szeretne a két párt és a két politikus között, még mielőtt bárkit is felkérne kormányfőnek a következő izraeli kabinet létrehozására.

Az elnök a találkozó után azt mondta, hogy “jelentős lépést tettek előre”, hiszen a két politikus nem vetette el javaslatát.

A két pártdelegáció már kedden találkozik az egyeztetések folytatására, és szerda estére Rivlin újabb találkozóra hívta Netanjahut és Ganzot Jeruzsálembe.

Az izraeli államfő szerint a választások eredménye azt mutatja, hogy a szavazók nagykoalíciót szeretnének, és nem akarnak újabb előrehozott választást a patthelyzet megoldására.

A hétfő esti tárgyalások után Netanjahu telefonos konferenciabeszélgetést folytatott a jobboldali és az ultraortodox pártok vezetőivel, amelyben közölte, hogy továbbra is csak a teljes jobboldali-vallásos blokk bevonásával kész belépni az egységkormányba – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A Likud vezetője a konferenciabeszélgetés előtt közzétett Facebook-üzenetében már nem mondta, hogy az új kormány csak az ő vezetésével jöhet létre, szemben múlt heti, közvetlenül a választások után tett kijelentéseivel.

Netanjahu 55, Ganz 54 mandátumot tudhat maga mögött egy-egy általuk vezetett koalíció támogatására.

A Kék-fehér párt vezetői a Rivlinnél lezajlott hétfő esti találkozó és a jobboldali tömb telefonos megbeszélése után azt mondták: a koalíciós tárgyalásokat Netanjahu “csak játékból csinálja”, mivel tudja, hogy a Kék-fehér nem lép kormányra az ultraortodoxokkal és a telepesek pártjával, a Jobbra (Jamina) párttal.

A Kék-fehér lista vezetői csak a Likuddal hajlandóak tárgyalni.

A kormányalakítási felkérést kapó politikusnak 28 napja lesz a kabinet megalakítására, amit az államfő két héttel meghosszabbíthat. Sikertelenség esetén az elnök mást kérhet fel, és ha ő is kudarcot vall, új választást írnak ki, hacsak a 120 tagú kneszetből valaki más meg nem szerzi 61 képviselő írásos támogatását.

Az áprilisi előrehozott választások után Rivlin Netanjahut kérte fel kormányalakításra, aki kudarca után feloszlatta a kneszetet, és új választást íratott ki szeptemberre, amelyen a jobboldali-vallásos tömb parlamenti képviselőinek száma hatvanról ötvenötre csökkent. (MTI nyomán)

 

[popup][/popup]