„Személyes, átélhető élmény”

Írta: Muraközi Zsóka - Rovat: Hírek - lapszemle

Anne Frank naplója a Metró Galériában

annefrank_meghivo-page-001Megnyílt az Anne Frank naplóját bemutató kiállítás, a metrószerelvényekben július 31-ig lesz látható majd. A kiállításon Sid Jacobson és Ernesto Colón Anne Frank naplóját képregényekben feldolgozó műve és Anne Frank más írásainak részletei, valamint a történelmi események rövid leírásai szerepelnek.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója a megnyitón elmondta, hogy a cég célja közelebb kerülni az utasokhoz, ezért is állnak társadalmi események élére. Megítélése szerint a kiállítás a metrószerelvényekben a legjobb helyen lesz, hiszen naponta 1 millió utas használja ezt a közlekedési eszközt, így az üzenet sok emberhez juthat el.

Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke és a kiállítás egyik összeállítója felidézte: személyes élmény indította el, hogy Anne Frank életéből készült képregényt ebben a formában feldolgozza: saját unokái is elmélyülten olvasták a képregényt, mikor megtalálták, így maga is mesélni kezdett a múltbéli eseményekről. Ekkor értette meg, nem lehet elég korán kezdeni az ezekről való beszélgetéseket.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy Anne Frank német családba született, akik a nácik elől menekülve érkeztek az akkor még befogadó Hollandiába, de végül holland nácibarátok jelentették fel őket, holland rendőrök vitték el a családot és szintén hollandok rakták fel a vonatra őket, mely végül a haláltáborokba vezetett. Épp ezért kell mindent megerősíteni, hogy a brechti idézetben foglalt gondolat érvényesülhessen: „Iszonyú a kísértés a jóra.”

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, mint a magyar holokauszt emléknapról szóló törvény kezdeményezője szólalt fel. Az emléknap célja nem az, mondotta, hogy a gyerekek még egy vagy két évszámmal többet magoljanak be, hanem hogy személyes, átélhető élményhez jussanak. Hatmillió meggyilkolt zsidó Európában, hatszázezer magyar meggyilkolása önmagában felfoghatatlan tény a diákok számára. Ennél fontosabb, hogy képesek legyenek egy-egy arcot meglátni, és Anne Frank figurája erre éppen alkalmas. Hosszú távú cél, hogy a gyermekek erős gátat építsenek ki a lelkükben, amikkel ellen tudnak állni a tömegnyomásnak, a korízlésnek, hogy kialakuljon bennük a személyes döntésre való készség.

Az Anne Frank House magyarországi képviselője szerint Anne Frank története nagyon sokat ad a fiataloknak, mert az ő hangjukon szól.

Az eseményen közreműködtek: Dés László szaxofonművész, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakiskola és a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola diákjai.

[popup][/popup]