Székelyudvarhelyen emlékeztek a 75 éve deportáltakra

Írta: Szombat / Székelyhon.ro - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt alatt Székelyudvarhely zsidó lakosságának többsége elpusztult. A város a Márton Áron téren épített installációval emlékezett, mely három hétig tekinthető meg.

A 18-50 év közötti férfiak jelentős része a katonai munkaszolgálat alatt veszítette életét 1942–1944 között. A városban és a környékbeli településeken maradt 276 zsidót 1944. május 3-án gyűjtötték össze a magyar polgári és katonai hatóságok a Tanítóképző udvarára. Éjszakára az iskola tornatermében helyezték el, majd 1944. május 5-én tehergépkocsikon szállították őket a marosvásárhelyi gettóba. Innen a székelyudvarhelyi zsidókat május végén deportálták Auschwitzba. Csak 38-an élték túl a haláltábor szörnyűségeit.

A város vezetése a részt vevő helyiekkel és az Izraelből is érkezett utódokkal közösen emlékezett a holokauszt székelyudvarhelyi áldozataira, deportálásuk 75. évfordulóján.

„A mi generációnk nem felelős az elődök tetteiért, ugyanakkor nem szabad letagadnunk, hogy a zsidók 1944-es deportálásában sajnos jelentős számú székelyudvarhelyi polgár is segédkezett” – fogalmazott Gálfi Árpád polgármester.

“Nem tagadhatjuk a szörnyű tetteket akkor sem, ha kényelmetlen szembenézni ezekkel, hiszen ezzel azt sugallnánk, hogy bármikor megismétlődhetnek hasonló borzalmak. Beszélni kell a múltról, hiszen aki ezt letagadja vagy megpróbálja megmásítani, az a „saját jövőjét lopja meg” – mondta a város vezetője, aki kijelentette, a holokauszt áldozataira emlékezve az emberiség áldozatait, ugyanakkor a székely közösség szívén ejtett sebet is gyászoljuk.

A holokauszt nem a koncentrációs táborokkal kezdődött, a holokausztnak a tudatlanságon alapuló gyűlölet volt a kezdete, Auschwitz pedig a következménye – szögezte le. Mint mondta, az emberiség képtelen kárpótolni az áldozatokat. Ezek után bocsánatot kért a történtekért a zsidó közösségtől.

[popup][/popup]