Száztíz éves a szegedi nagyzsinagóga – 170 éves a régi

Írta: szegedma.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Istentiszteletekkel, emlékterem-avatással, fotókiállítás megnyitásával, valamint koncertekkel ünneplik az új zsinagóga felavatása 110., míg a régi zsinagóga felavatása 170. évfordulóját Szegeden.

A szegedi zsinagóga, Európa legszebb zsidó temploma

A szegedi nagyzsinagóga

„Egyszerre örömöt és fájdalmat is jelent számunkra ez a jubileum. Idén ünnepli száztíz éves évfordulóját a világ egyik legszebb zsinagógája, amit 1903. május 19-én Lőw Lipót avatott fel. Csoda, hogy a huszadik század viharaiban ez a zsinagóga megmaradt. Fájdalmat az jelent számunkra, hogy az elmúlt években hiába pályáztunk a zsinagóga teljes restaurálására, sajnos az elmúlt évtizedben süket fülekre találtunk” – nyilatkozta portálunknak Markovics Zsolt főrabbi.

Az idén 170 éves régi zsinagógát Lipowszky Henrik és József tervezték, s 1843. május 19-én avatták fel. 1850-től ebben a zsinagógában látta el rabbinikus feladatait Lőw Lipót főrabbi. Egy idő után kicsinek bizonyult a zsinagóga, ezért újat építettek. Szeged új zsinagógája hazánk második legnagyobb zsinagógája, és Európa-szerte is a harmadik legnagyobb. Ahogy megírtuk, az új zsinagóga építésére az 1890-es évek második felében született kezdeményezés, amit a közösségi székházzal együtt egy 1897-es pályázat alapján Baumhorn Lipót tervezhetett meg, aki az akkori Magyarország területén sok zsinagógát tervezett. Az építőmunka 1900. augusztusában indult és három év alatt épült fel, akárcsak a hitközségi székház „Kivételes maga az épület, a valamikori bibliai kert, ami körülvette a zsinagógát, s mindez szimbolizálja, hogy az 1900-as években Szeged zsidósága milyen erőt képviselt, hiszen önerőből építették fel a zsinagógát” – fogalmazott Markovics Zsolt.

A 170 éves régi zsinagóga

A 170 éves régi zsinagóga

Az ünnepségsorozat programját Lednitzky Andrással, a Szegedi Zsidó Hitközség elnökével közösen állították össze. A főrabbi portálunknak elmondta, az volt a céljuk, hogy méltó módon emlékezzenek meg az évfordulókról, mellyel Lőw Immánuel előtt is tisztelegnek. Vasárnap délelőtt egy emlékszobát is felavatnak, melyhez a Somogyi-könyvtárból és a Rabbiképző Zsidó Egyetemtől kértek kiállítási anyagokat.

Az ünnepségsorozat programja

2013. május 17. (péntek):
18.00: Szombatköszöntő istentisztelet a 110 éves szegedi új zsinagógában Markovics Zsolt főrabbi vezetésével. Közreműködik Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora.

2013. május 18. (szombat):
10.00: Szombati ünnepi istentisztelet a 110 éves szegedi új zsinagógában Markovics Zsolt főrabbi vezetésében.
17.00: Beszélgetés, találkozó a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében.
18.00: A Szegedi Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertje Gyüdi Sándor vezényletével az új zsinagógában. Közreműködik Kosztándi István hegedűművész. Köszöntőt Lednitzky András, az Szegedi Zsidó Hitközség elnöke mond.

2013. május 19. (vasárnap):
09.00: a Szegedi Zsidó Temető meglátogatása autóbusszal.
11.15: Megnyitják Lőw Immánuel emlékszobáját. Köszöntőt mond Schöner Alfrédfőrabbi, rektor és Molnár Judit történész, politológus. A szegedi szegedi zsinagógákról szóló fotópályázat eredményhirdetésére, kiállítás megnyitójára is szeretettel várják az érdeklődőket.
14.00: Találkozó, és tájékoztató a közösség életéről a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében.
15.00: Ünnepi záró koncert az új zsinagógába, melyen köszöntőt mond Lednitzky András és Feldmajer PéterVarnus Xavér orgonaművész és Lajkó Félix hegedűművész ünnepi koncertjére jegyek korlátozott számban még válthatóak.

[popup][/popup]