Szaúdi külügyminiszter: Izrael elismerésének feltétele a palesztin állam  

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Addig nem rendezi kapcsolatait Szaúd-Arábia Izraellel, míg Izrael el nem ismeri a Palesztin Területek függetlenségét, tehát amíg létre nem jön egy független palesztin állam – jelentette be a szaúdi külügyminiszter pénteken.

Faisal bin Farhan Al Saud külügyminiszter (Forrás: Flickr)

 

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu, és az amerikai nemzetvédelmi tanácsadó, Jake Sullivan csütörtökön beszéltek annak lehetőségéről, hogy Szaúd-Arábia esetleg csatlakozhatna a 2020 szeptemberében megkötött Ábrahám-megállapodásokhoz. Izrael akkor Bahreinnel és az Egyesült Arab Emirátusokkal kötött kétoldalú megállapodást. Az Egyesült Államok közvetítésével létrejött egyezségek célja a zsidó állam és az arab országok kapcsolatának normalizálása volt, kijelölve a politikai és gazdasági együttműködés kereteit. Ezzel nem titkoltan Törökország és Irán befolyását is csökkenteni akarták.

Rijád ugyan nem zárkózik el a megállapodásba való belépéstől, de világossá tette, ennek feltétele, hogy Izrael ismerje el Palesztinát – írja a Le Figaro nyomán az euronews magyar kiadása.

 A világ legnagyobb olajexportőreként, egyben a legnagyobb gazdasággal rendelkező arab államként Szaúd-Arábia mindig is nagyon közeli partnere volt az Egyesült Államoknak. Ennek ellenére évtizedek óta elutasítja, hogy rendezze kapcsolatait a szintén amerikai szövetséges Izraellel.

“Valódi rendezésről és stabilitásról csak akkor lehet szó, ha megadjuk a palesztinoknak a reményt. A reményhez vezető egyetlen út pedig egy állam létrejötte, mely méltóságot és önrendelkezést biztosít a palesztin népnek” – nyilatkozott Feiszal bin Farhán, a szaúdi diplomácia vezetője pénteken, Davosban.

 

[popup][/popup]