Szaúdi herceg látogat Izraelbe?

Írta: globoport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Al-Valid bin Talal herceg, a szaúdi király unokaöccse – ha igazak a Jerusalem Post értesülései – hamarosan Izraelbe látogat.

prince

A Jerusalem Post szaúdi forrásokat idéz, amelyek szerint a herceg kijelentette, “itt az ideje, hogy véget vessünk a zsidó nép iránti abszurd gyűlölködésnek”. Útja pedig – úgymond – egy békésebb, és egységesebb Közel-Kelet megteremtését célozza.  Azt is idézik tőle, hogy “Szalman király kért fel arra, hogy építsek ki közvetlen kontaktust, az izraeli  értelmiséggel, hogy békés kapcsolatokat építsünk izraeli szomszédainkkal.” A herceg egy hetet tölt majd – egyelőre nem tudni pontosan mikor – a Szentföldön, és imádkozik majd az iszlám egyik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetben.

Az értelmiségi kapcsolat persze csak az első lépés, mert már most szó lehetne egy későbbi katonai, és hírszerzési együttműködésről is.

Bár formailag két ország nincs baráti viszonyban, az elmúlt időszakban a titkos diplomácia szintjén – úgy hírlik – már több találkozót is tartottak magas rangú izraeli és szaúdi tisztségviselők. A Jerusalem Post öt ilyen tárgyalásról tud, amelyek több helyszínen – Indiában, Csehországban, Olaszországban – zajlottak.

A zsidó államot és a sivatagi királyságot alapvetően a közös ellenség hozhatja egy platformra – e két ország a leghevesebb  ellenfele a növekvő iráni aktivitásnak a Közel-Keleten. Mindkét ország – különböző okokból – fenyegetve érzi magát a perzsa állam térhódításától, és erős aggodalommal kíséri az amerikai-iráni közeledést. A másik szervezet, amelyet szintén mindkét állam ellenségének tart, az a Muszlim Testvériség, illetve az ahhoz kapcsolódó Hamász.  Ugyanakkor közösek a szövetségeseik is a térségben – egyaránt jó kapcsolatokat ápolnak a jelenlegi egyiptomi vezetéssel, a szír polgárháborúban pedig a “mérsékelt iszlamista” erőket támogatják.

[popup][/popup]