Szaúd-Arábia megnyitotta légterét az izraeli légitársaságok számára

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Szaúd-Arábia az éjszaka egy új polgári repülésre vonatkozó szabályozással lehetővé tette légtere használatát az izraeli légitársaságok előtt, a Jeruzsálem és Rijád között kialakuló normalizációs folyamat első jeleként.

Szaúd-Arábia polgári légiközlekedési hatósága éjszaka Twitter-üzenetben jelentette be „a döntést a királyság légterének megnyitásáról minden légi fuvarozó számára, amely megfelel a hatóság követelményeinek az átrepülésre” – írja az ujkelet.live.

Ez az első alkalom, hogy Szaúd-Arábia engedélyezi légterének korlátlan használatát az izraeli légitársaságok számára.

A nyilatkozat nem említette Izraelt, de Joe Biden amerikai elnök, aki pénteken Szaúd-Arábiába utazik, várhatóan bejelenti Dzsiddából egy bonyolult regionális megállapodás sikeres közvetítését, amelynek eredményeként Szaúd-Arábia lépéseket tesz az Izraellel való normalizáció felé, miközben birtokba vesz két szigetet Egyiptomtól.

A normalizációs intézkedések közé tartozik, hogy Szaúd-Arábia megnyitja légterét a Távol-Keletre tartó izraeli járatok előtt, valamint közvetlen járatokat indít Izrael és Szaúd-Arábia között a muszlim zarándokok számára, mondta csütörtök késő este egy közel-keleti diplomata, megerősítve a megállapodás megkötését.

„Biden elnök üdvözli és elismerését fejezi ki Szaúd-Arábia vezetésének a történelmi döntéséhez, miszerint a szaúdi légteret megkülönböztetés nélkül megnyitja minden polgári légitársaság előtt, amely döntés magában foglalja az Izraelbe induló és onnan érkező járatokat is” olvasható Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadójának kiadott közleményében, röviddel a bejelentést követően. ,,Ez a döntés az elnök hosszú hónapokon át tartó kitartó és elvi alapokon nyugvó diplomáciájának eredménye Szaúd-Arábiával, amely a mai látogatásával tetőzik”.

Szaúd-Arábia csak az Ábrahám-egyezmény aláírása után kezdte meg engedélyezni az izraeli légitársaságok számára, hogy területe felett egy speciális légi folyosót használjanak az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein felé vezető úton illetve vissza. A változás azt jelenti, hogy az Indiába, Thaiföldre, Kínába és más keleti helyekre induló és onnan érkező járatok a Szaúd-Arábián keresztül többórás repülési időt takaríthatnak meg.

Az izraeli kormány csütörtökön jóváhagyta a két stratégiai Vörös-tengeri sziget körüli megállapodás paramétereit, amelyek megnyitják az utat Szaúd-Arábia számára, hogy lépéseket tegyen Izrael felé, közölte a Walla hírportál.

A megállapodás, amelyről az Egyesült Államok hónapok óta titkokban tárgyal, jelentős külpolitikai vívmány lenne a Biden-kormány számára a Közel-Keleten.

A Tiran és Szanafir szigetekkel kapcsolatos megállapodás paramétereit az izraeli Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium és a Védelmi Minisztérium hagyta jóvá, közölték az izraeli illetékesek.

A megállapodás magában foglalja a jelenleg Tiranban és Szanafirban tartózkodó multilaterális megfigyelő erők az egyiptomi Sínai-félszigeten lévő új pozíciókba költöztetését, valamint kamerák telepítését a szigeteken és a Tirani-szoroson végzett tevékenység megfigyelésére.

A megállapodás részeként Szaúd-Arábia ígéretet tesz az Egyesült Államoknak, hogy betartja az 1979-es Izrael-Egyiptom békemegállapodásban vállalt kötelezettségeket, elsősorban az izraeli hajók hajózási szabadságának fenntartását a Tirani-szorosnál.

Az Egyesült Államok a szaúdi kötelezettségvállalások alapján biztonsági garanciákat fog adni Izraelnek a hajózás szabadságára vonatkozóan.

Biden elnök csütörtökön a Jáir Lapid ügyvezető izraeli miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón Jeruzsálemben kijelentette, hogy „optimistán” tekint a Szaúd-Arábia és Izrael kapcsolatának normalizálására irányuló lehetséges lépésekre.

[popup][/popup]