Szabadságos katona kövekkel dobálta a szolgálattévő társait

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A hadsereg közleményére szerint palesztinok és izraeli baloldali aktivisták kövekkel dobálták meg az Izraeli Védelmi Erők csapatait a har hebroni Avigail illegális zsidó előörs közelében.

Izraeli katonák terrorelhárító bevetésen Júdea és Szamáriában 2022. augusztusában (képünk illusztráció)

Az egyik támadó – tudósít az ujkelet.live – egy eltávozáson lévő izraeli katona volt, akit a haderő letartóztatott, és átadott az izraeli rendőrségnek.

A zavargókat feloszlatták és a helyszínt zárt katonai területnek nyilvánították.

A Haaretz napilap arról számolt be, hogy az aktivisták palesztin pásztoroknak segítettek a térségben, és tagadták, hogy rátámadtak volna csapatokra. Az egyik baloldali aktivista szerint „a gyanúsított a köveket nem a katonák, hanem az állatok felé dobálta, hogy irányítsa a nyájat.”

A katonák verziója ettől eltér: „Arra kértük az aktivistát, hogy hagyja abba a dobálást, mert az felénk irányul és veszélyeztet minket, ő folytatta és veszélyeztette az erőket.”

Beni Gantz védelmi miniszter határozottan elítélte az incidenst.

„Ez súlyos eset, amelyet a lehető legkomolyabban kezelünk. Nem engedjük meg senkinek, hogy ártson az izraeli katonáknak, akik küldetésüket végzik Izrael biztonsága érdekében.”

Aviv Kochavi vezérkari főnök a hadsereg által közzétett nyilatkozatában „bűnözői magatartásnak” minősítette a történteket.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy néhány nappal korábban radikális telepes aktivisták támadtak rá szolgálatot teljesítő katonákra.

Teljes cikk

[popup][/popup]