Svéd professzor nyílt levele a Szabadság téri emlékmű ügyében

Írta: Galamus.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Göteborgs Posten október 21-i számában jelent meg Bo Rothsteinnek, a Göteborgi Egyetem államtudományi professzorának nyílt levele, amelynek címzettje Magyarország stockholmi nagykövete, Makkay Lilla.*

Szabadság tér 2

A professzor nemrég Budapesten járva megszemlélte a magyar kormány által állított emlékművet, amely szerint Magyarország német agresszió és megszállás áldozata lett. „Ez nyilvánvaló, elfogadhatatlan és teljességgel szégyenletes történelemhamisítás” – írja Bo Rothstein. Megemlékezve az egykorú német-magyar katonai és politikai szövetségről, a tudós ír a magyar hatóságoknak a holokausztban való részességéről is. „Ilyenformán Magyarországnak a német nácizmus áldozataként való bemutatása nem más, mint teljes hazugság.”

Rothstein felidézi, hogy pécsi születésű atyai nagyanyját Chlemnóban gyilkolták meg, és azt írja: az emlékmű nem egyszerűen művészi tekintetben tökéletesen ízléstelen, hanem meggyalázása az ő családjának és azoknak, akik áldozatául estek annak, hogy Magyarország együttműködött az emberiség történetének egyik leggyilkosabb és legundorítóbb rendszerével. „Kérlek ezért, szólítsd fel kormányodat, hogy távolítsa el a magyar és a náci német diktatúra áldozatai emlékének meggyalázását. Barátsággal, Bo Rothstein” – zárta levelét a professzor.

 

[popup][/popup]