Svájc felfüggeszti a palesztin segélyszervezet finanszírozását a visszaélésekről szóló riportot követően

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Svájc kedden közölte, hogy felfüggeszti az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) finanszírozását, miután egy etikai jelentés állítólagos hivatali visszaélésekről és rossz vezetésről számolt be az ügynökség legmagasabb szintjén.

2018. Július 31. AZ UNRWA alkalmazottai tiltakoznak az elbocsájtások ellen, Gázában (AFP Photo/Said Khatib)

A svájci külügyminisztérium e-mailben azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy már teljesítették az évi 22,3 millió svájci frank (6,6 milliárd Ft) hozzájárulásukat a szervezet felé.

Bern azonban kijelentette, hogy „felfüggeszti az esetleges további hozzájárulásokat”, amíg az etikai jelentést vizsgáló ENSZ-nyomozók nem végeznek.

Svájc „különös fontosságot tulajdonít a nemzetközi szervezetek megfelelő kormányzásának,” mondta a külügyminisztérium, az UNRWA-t „Svájc fontos többoldalú partnerének” írva le.

Az AFP birtokába került riport súlyos etikai visszaélések „hiteles és megerősített” állításairól számolt be, köztük az UNRWA legfőbb tisztviselőjét, Pierre Krahenbuhl főtanácsnokot is említve, aki svájci állampolgár.

Az ügynökség a belső jelentésről szóló információk kiszivárogtatása után hétfőn azt nyilatkozta, hogy teljes mértékben együttműködik a nyomozókkal, de részleteket nem közölhet, mivel egy folyamatban lévő vizsgálatról van szó.

A jelentésben lévő állítások szerint vezető beosztású személyek ellen „helytelen szexuális viselkedés, nepotizmus, megtorlás, megkülönböztetés és egyéb hatalommal való visszaélések” vádak merültek fel, melyeket, “személyes haszonból, az eltérő vélemények elfolytására és személyes céljaik elérése érdekében,” követtek el.

Az ügyben járatos források szerint a jelentést decemberben elküldték az ENSZ főtitkárának, és az ENSZ nyomozói azóta meglátogatták az UNRWA irodáit Jeruzsálemben és Ammánban, és információkat gyűjtöttek az állításokkal kapcsolatokban.

Az UNRWA oktatási és egészségügyi szolgáltatásokat nyújt Libanonban, Jordániában, Szíriában és a palesztin területeken elszegényedett palesztin menekültek és leszármazottaik millióinak.

Körülbelül 30 000 embert foglalkoztat, főleg palesztinokat.

A jelentés képet alkot arról a néhány elsősorban külföldi magas rangú vezetőről, akik központosítják a hatalmat és a befolyást, miközben figyelmen kívül hagyják az ENSZ fékek és ellensúlyok rendszerét.

A jelentés szerint Krahenbuhl maga állítólag romantikus kapcsolatba bonyolódott egy kollégával, akit 2015-ben kineveztek a főtanácsnok vezető tanácsadója újonnan létrehozott szerepkörébe, egy „rendkívül gyors” folyamat után. Ez lehetővé tette számára, hogy csatlakozzon Krahenbuhlhoz a business osztályú repülésekre világszerte.

Donald Trump elnök közel-keleti béketárgyalásokért felelős különmegbízottja, Jason Greenblatt Twitteren rendkívül aggasztónak nevezte a riportot. A küldött teljes körű és átlátható vizsgálatra sürgette az ENSZ-t, ugyanakkor rámutatott, hogy az UNRWA működési modellje fenntarthatatlan és a kezdvezményezettek körének végtelen számú bővülésén alapszik.

 

Teljes cikk

[popup][/popup]