Súlyos visszaéléseket vizsgálnak az ENSZ palesztinokat segélyező szervezeténél

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az AFP szerint egy belső etikai jelentés állítólag rossz vezetésről és visszaélésekről számolt be az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének legmagasabb szintjein. Az ENSZ etikai osztályának bizalmas jelentésében szereplő állításokat most vizsgálják az ENSZ nyomozói.

UNRWA segélyt szállító autó Gázavárosban 2018. január 17. Fotó: AFP / MOHAMMED ABED

Az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) azt nyilatkozta, hogy teljes mértékben együttműködik a nyomozókkal, de részleteket nem közölhet, mivel egy folyamatban lévő vizsgálatról van szó.

Az AFP megszerezte a jelentés egy példányát, mely súlyos etikai visszaélések „hiteles és megerősített” állításairól számol be, köztük az UNRWA legfőbb tisztviselőjét, Pierre Krahenbuhl főtanácsnokot is említve.

Az állításokban szereplő vezető beosztású személyek ellen „helytelen szexuális viselkedés, nepotizmus, megtorlás, megkülönböztetés és egyéb hatalommal való visszaélések” miatt vizsgálodnak, melyeket, “személyes haszonból, az eltérő vélemények elfolytására és személyes céljaik elérése érdekében.”

Az UNRWA szerint a jelentésben említett egyik magas rangú tisztviselő elhagyta a szervezetet a nyomozáshoz kapcsolódó „nem megfelelő magatartás” miatt, míg egy másik lemondott, amit az ügynökség „személyes okokkal” magyarázott.

Az UNRWA az AFP kérdéseire válaszolva kijelentette, hogy a szervezet „valószínűleg a leginkább ellenőrzött ENSZ-ügynökségek egyike, tekintettel a konfliktus jellegére és az összetett és politizált környezetre, amelyben dolgozik”.

„Az elmúlt 18 hónapban az UNRWA hatalmas pénzügyi és politikai nyomással szembesült, de az egész személyzeti testület kézben tartotta az irányítást, 5,4 millió palesztin menekültet szolgálva, a közel 70 éves történelmének példátlan nagyságú pénzügyi válsága során.”

Tavaly az UNRWA adománygyűjtésre kényszerült, és kimerítette vészhelyzeti pénzeszközeit is annak érdekében, hogy fedezze a több száz millió dollár hiányt, amit az Egyesült Államok okozott az ügynökség támogatásának leállításával. Idén, akárcsak tavaly, 1,2 milliárd dollár a költségvetési céljuk.

Az ügyben járatos források szerint a jelentést decemberben elküldték az ENSZ főtitkárának, és az ENSZ nyomozói azóta meglátogatták az UNRWA irodáit Jeruzsálemben és Ammánban, és információkat gyűjtöttek az állításokkal kapcsolatokban.

Krahenbuhl az AFP-hez intézett nyilatkozatában kijelentette: „Ha a jelenlegi vizsgálat – miután befejeződött – olyan megállapításokra jutna, amelyek korrekciós intézkedéseket vagy más irányítási intézkedéseket igényelnek, nem fogunk habozni megtennie őket”.

Az UNRWA oktatási és egészségügyi szolgáltatásokat nyújt Libanonban, Jordániában, Szíriában és a palesztin területeken elszegényedett palesztin menekültek és leszármazottaik millióinak.

Körülbelül 30 000 embert foglalkoztat, főleg palesztinokat.

A jelentés képet alkot arról a néhány elsősorban külföldi magas rangú vezetőről, akik központosítják a hatalmat és a befolyást, miközben figyelmen kívül hagyják az ENSZ fékek és ellensúlyok rendszerét.

A jelentés szerint Krahenbuhl maga állítólag romantikus kapcsolatba bonyolódott egy kollégával, akit 2015-ben kineveztek a főtanácsnok vezető tanácsadója újonnan létrehozott szerepkörébe, egy „rendkívül gyors” folyamat után. Ez lehetővé tette számára, hogy csatlakozzon Krahenbuhlhoz a business osztályú repülésekre világszerte.

Teljes cikk

Címkék:UNRWA

[popup][/popup]