Stockholm: nem Washington határozza meg politikánkat

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem Washington határozza meg Svédország külpolitikáját!” – kelt ki a svéd külügyminiszter az Egyesült Államok ellen, miután Washington bírálta, hogy Stockholm a palesztin állam elismerését tervezi, elsőként az Európai Unió régi tagjai közül.

Margot Wallström

Margot Wallström, a svéd diplomácia vezetője – az Aftonbladet című svéd lap hétvégi közlése szerint – ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy országa folytatni fogja az építő jellegű párbeszédet az Egyesült Államokkal, elmagyarázza a palesztin állam elismerése melletti érveit.

Svédország miniszterelnöke pénteken, első parlamenti beszédében állt elő azzal a tervvel, hogy Stockholm elismerné a palesztin államot.

Izrael megfontolatlannak minősítette a svéd tervet és közölte, hogy behívatja az izraeli külügyminisztériumba hétfőre Svédország tel-avivi nagykövetét, az Egyesült Államok – Izrael legfőbb szövetségese – pedig Jen Psaki külügyminiszteri szóvivőn keresztül tudatta, hogy nem tetszik neki a svéd elképzelés, amelyet elhamarkodottnak minősített.

Egyes izraeli tisztségviselők szerint az új svéd kormány lépésének belpolitikai oka van: az ország lakosságának hat százaléka muzulmán vallású, és többségük a hatalmon lévő szociáldemokrata pártra szavazott.

A svéd bejelentést ugyanakkor lelkesen üdvözölte Mahmúd Abbász palesztin elnök és reményének adott hangot, hogy Stockholm példáját követni fogják más országok.

 

[popup][/popup]