Spinoza Fesztivál – 2016

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Drámák, zenés játékok, előadások, koncertek, filmek és több premier is szerepel az idei Spinoza Zsidó Fesztivál programjában, amelyet szeptember 10. és 25. között rendeznek meg a fővárosi Spinoza házban.

spinoza

A fesztivál a Lola Budapesten című premier előadással veszi kezdetét, amelyben egy holokauszt-túlélő életét ismerheti meg a közönség. Szintén premier lesz a Jávor Pálról életéről és munkásságáról szóló, Jávor – A fenegyerek, a színművész és az ember című zenés játék is – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Poppera című zenés játék a zsidó identitás és boldogság kereséséről szól, a Ki volt Sólyom Janka? című zenés darabban pedig a zsidósága miatt letiltott dizőz élete után nyomoznak az alkotók.

Az Isten bevándorlás-politikája című esten a migránsok helyzetének megjelenését mutatja be a zsidó Bibliában Heller Ágnes, Balázs Gábor pedig Spinoza életét járja körül előadásában.

A zenekedvelőket Leonard Cohen dalait feldolgozó és klezmerkoncertek várják, a filmrajongók pedig a magyar zsidóság 2000 éves történetét bemutató sorozat legújabb részeit nézhetik meg. A hat részes sorozat két új epizódja, a 20. század kezdetétől l944-ig mutatja be a zsidóság sorsának alakulását.

A fesztivál 16 programjának 73 közreműködője között fellép mások mellett Fodor Tamás, Fellegi Balázs, Gyabronka József, Habetler András, Heller Ágnes, Kádek Heni, Klein Judit, Makranczi Zalán, Masa Tamás, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, Szinetár Dóra és Ungvári Tamás is.

 

Címkék:Spinoza ház

[popup][/popup]