“Sötét sas és szenvedő angyal”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Német lapok a megszállási emlékműről

Több német lap, így a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), illetve a Die Welt is a Szabadság térre tervezett emlékműről írt.

 A FAZ csütörtöki számában

Sötét sas és szenvedő angyal címmel jelent meg írás, amelyben a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte, hogy az emlékmű körüli vita arról szól, milyen felelősséget viselt a magyar állam a német megszállás után elkövetett bűncselekményekben, és visel-e történelmi felelősséget a mai magyar állam.

Az emlékműterv „ártatlan angyalként” mutatja be Magyarországot, de „ezen a képen mély repedések vannak” – tette hozzá a tekintélyes konzervatív lap tudósítója. A történelmi hátteret ismertetve egyebek közt megállapította, hogy Magyarország a zsidóüldözés „dicstelen éllovasa” volt.

Hozzátette, hogy a kormány soha nem vitatta, hanem több alkalommal is határozottan kifejezésre juttatta, hogy Magyarország is felelősséget visel a holokausztért. A német megszállás évfordulóján felavatni tervezett alkotás pedig valamennyi áldozatnak, így a meggyilkolt zsidóknak is emléket állít – fejtette ki. Ugyanakkor mindezt ellenpontozza az a törekvés, hogy „az államot távol tartsák ettől a felelősségtől” – írta Löwenstein.

Megjegyezte, a történelem „átpolitizáltsága” nem utolsósorban arra vezethető vissza, hogy alkotmánytól az iskolai tankönyveken át a vitatott emlékműig mindenütt „tántoríthatatlanul érvényesítik a Fidesz történelemszemléletét”.

 A Die Welt online kiadásában

közölt cikket Magyarország kizárólag Hitler áldozatának akarja látni magát címmel. A szerző, Florian Stark kiemelte, hogy a Szabadság térre tervezett emlékmű „Magyarország áldozatszerepére” emlékeztet majd. A történelmi hátteret és az emlékműterv körüli vitában képviselt álláspontokat ismertetve úgy vélekedett, hogy az alkotás jelképisége a Fidesz történelemértelmezését követi.

Ezzel az értelmezéssel „Magyarország elutasította, hogy felelősséget visel a holokausztért” – tette hozzá. A kormányzat képviselői a bírálatokra azzal válaszolnak, hogy az alkotás valamennyi áldozatnak emléket állít. Ugyanakkor az emlékmű „nyilvánvalóan nem vesz tudomást az összes tettesről” – írta Florian Stark.

[popup][/popup]