Soros: az Iszlám Állam rátalált a nyugati társadalmak Achilles-sarkára

Írta: 24.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

“A terroristák és a demagógok meg akarnak félemlíteni bennünket. Nem szabad hagyni magunkat”

– írja Soros György a brit Guardianben hétfőn megjelent véleménycikkében. A magyar származású amerikai befektető szerint a nyílt társadalmak mindig veszélynek vannak kitéve, ez napjainkban különösen igaz Amerikára és Európára. A dzsihádista terrorcsoportok, mint az Iszlám Állam és az al-Kaida, rátaláltak a nyugati társadalmak Achilles-sarkára, ami nem más, mint a halálfélelem – véli Soros.

Soros György (Fotó: Manuel Balce Ceneta)

Soros György (Fotó: Manuel Balce Ceneta)

A befektető felidézi, hogy kutatások szerint az emberi gondolkodást alapvetően meghatározzák az érzelmek, a terrorizmus ezért komoly fenyegetést jelent társadalmaink számára: a halálfélelem miatt az emberek és vezetőik elkezdenek irracionálisan gondolkodni, majd viselkedni. A félelem háttérbe szorítja a nyitott társadalom elvont értékeit és elveit – írja Soros. Emlékeztet, hogy ahogy most a terrorizmustól tartanak az emberek, úgy a korábbi generációk a nukleáris háborútól, a kommunizmustól és a fasizmustól tartottak.

A dzsihádista terroristák fő célja, hogy meggyőzzék a muszlim fiatalokat arról, hogy a terrorizmusnak nincs alternatívája – írja Soros György, hozzátéve, hogy a terrortámadások segítik ezt a célt, a halálfélelem ugyanis Európa- és Amerika-szerte felébreszti az iszlámellenességet, a nem muszlim társadalom egy része minden muzulmánra potenciális terroristaként kezd tekinteni.

A terrorizmusra adott hisztérikus muszlimellenes reakciók félelmet és haragot keltenek az Európában és Amerikában élő muzulmánokban, ami miatt többen csatlakoznak a terroristákhoz, és ez egy öngerjesztő folyamat – véli Soros. Szerinte a nyílt társadalmakat meghatározó értékek és elvek feladása nem megfelelő válasz, és felidézi a legutóbbi republikánus elnökjelölt-vitát is: vélhetően Donald Trump muszlimellenes kijelentéseire reflektálva, a józan ésszel ellentétesnek nevezi, hogy „az ellenségeink akaratát követjük”.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]