Sokszorosára emelkedett az antiszemita incidensek száma Nagy-Britanniában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Sokszorosára emelkedett az antiszemita incidensek száma Nagy-Britanniában a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása óta.

Pro-palesztin tüntetők Izrael londoni nagykövetsége előtt október 9-én

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) csütörtökön ismertetett gyorsfelmérésében közölte: 89 antiszemita indíttatású verbális, online felületeken elkövetett vagy közvetlen fizikai agresszióról szerzett tudomást a Hamász október 7-én kezdődött támadása utáni négy napban.

A tavalyi azonos időszakban 21 hasonló antiszemita incidens híre jutott el a CST-hez, vagyis a szervezet által feljegyzett ilyen jellegű támadások száma éves összevetésben 324 százalékkal nőtt – áll a Community Security Trust jelentésében.

A CST beszámolója szerint ezek előzetes adatok, és szinte bizonyos, hogy a szám növekedni fog, mivel további bejelentések várhatók a vizsgált négy napban elkövetett antiszemita támadásokról.

Az eddig feljegyzett 89 incidens közül hat volt zsidók ellen elkövetett közvetlen fizikai támadás, három esetben zsidó tulajdonú ingatlanokat rongáltak vagy gyaláztak meg az elkövetők, tizennégy bejelentés érkezett személyek ellen irányuló közvetlen fenyegetésről, emellett 66 incidens történt verbális támadás, antiszemita falfirkák, gyűlöletet szító emailek és online felületekre feltöltött antiszemita tartalmak formájában.

A Community Security Trust az esetek között említi, hogy egy ortodox zsidó férfit egy londoni buszon valaki arcul ütött és megpróbálta letépni az ortodox viselet részét képező szőrmekalapját.

Előfordult, hogy egy iskolában gyerekek egy csoportja körbevett és szidalmazott egy zsidó diákot.

Egy másik esetben az egyik londoni zsinagóga előtt megállt egy autó, amelynek utasai palesztin zászlót lobogtatva azt kiabálták, hogy “halál Izraelre” és “gyilkolni a zsidókat”.

Suella Braverman brit belügyminiszter a héten – még a CST beszámolójának csütörtöki ismertetése előtt – levelet intézett az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokaihoz, kifejtve: a tapasztalatok arra vallanak, hogy valahányszor Izraelt támadás éri, az iszlamisták és más rasszisták a jogos izraeli védelmi intézkedéseket használják ürügyként arra, hogy gyűlöletet szítsanak a brit zsidók ellen és fokozott félelmet keltsenek a zsidó közösségeken belül.

Braverman szerint egyértelműen fennáll annak a kockázata, hogy a Hamász támadásának hatására megismétlődnek a brit zsidó közösség elleni korábbi atrocitások.

A belügyminiszter mindezek alapján kérte, hogy a rendőri állomány figyelje az ilyen potenciális kihágásokat és álljon készen a közbelépésre. (MTI, Kárász Róbert)

[popup][/popup]