Soha nem látott fotókon a bergen-belseni haláltábor felszabadítása

Írta: mult-kor.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Megrázó képek kerültek elő a bergen-belseni haláltábor 70 évvel ezelőtti felszabadításáról;

a felvételeket egy, a brit csapatokkal érkező tábori lelkész készítette, amelyekre dédunokája bukkant a férfi személyes tárgyai között. Charles Martin King Parsons senkinek nem szólt a fotókról, így valószínűleg rajta kívül senki nem láthatta azokat.

A bergen-belseni haláltábor felégetése

A bergen-belseni lágerben 1941 és 1945 között több mint 50 ezren pusztultak el. 1944 októberében Auschwitzból több ezer fogolytársával együtt Anne Frankot is ide szállították, aki a felszabadítás előtt néhány héttel tífuszban halt meg. A háború végén Bergen-Belsen vált a legismertebb náci haláltáborrá, mivel a felszabadítókkal érkező forgatócsoport filmje elsőként mutatta be a világnak a lágerek sokkoló képeit.

A tábort 1945. április 15-én szabadították fel a britek. A legtöbb barakkot röviddel ezt követően azért égették porig, hogy megakadályozzák a betegségek terjedését. Többek között ezeket a pillanatokat örökítette meg a Leicestershire-ből származó Charles Martin King Parsons brit tiszteletes, aki egy volt azon maroknyi lelkész közül, akik a brit hadsereg kötelékében belülről láthatták Bergen-Belsent. A brit csapatok érkezésekor a táborban hatalmas tífuszjárvány tombolt, amely napi félezer fogoly életét követelte. A felszabadítást követően még 13 ezren lelték halálukat a pusztító járványban.

Parsons dédunokája, a 27 éves Tom Marshall a nagyanyja tárgyai között találta meg a felbecsülhetetlen értékű kordokumentumot. A Marshall születése előtt 35 évvel elhunyt Parsons sohasem beszélt a háborúról; az első világégésben a Királyi Repülő-hadtestben szolgált, s 39 éves volt, amikor a második világháború kitörését követően a Home Guardhoz csatlakozott, végül pedig a reguláris alakulatokkal Németország szívébe is eljutott.

Figyelem! A következő képsorok a nyugalom megzavarására alkalmasak!

A bergen-belseni haláltábor

A bergen-belseni haláltábor

A bergen-belseni haláltábor

A bergen-belseni haláltábor

A bergen-belseni haláltábor

A bergen-belseni haláltábor

 

 

Brit katonák és német önkéntesek a bergen-belseni haláltáborban

Charles Martin King Parsons brit tiszteletes

Charles Martin King Parsons brit tiszteletes

 

 

Az eredeti cikk itt olvasható.

[popup][/popup]