Slavoj Žižek: Félelmetesek a Demeter Szilárd botrányos cikkéből levonható következtetések

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A közélet „vulgarizálása” kapcsán Trump mellett Demeter Szilárd példáját említi az amerikai Jacobin című baloldali folyóiratban megjelent írásában Slavoj Žižek szlovén író és filozófus, a ljubljanai egyetem professzora.

Slavoj Zizek

Donald Trump az USÁ-ban „a nyilvános beszéd vulgarizálásával korrodálta életünk etikai tartalmát” – írja Žižek a Telex.hu lapszemléje szerint, majd egy másik példát is említ.

„Ez a vulgarizáció világméretű folyamat. Vegyük csak Demeter Szilárd miniszteri biztos, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjének európai esetét” – írja. A filozófus idézi a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának hatalmas hazai és nemzetközi botrányt kiváltó írását, amelyben Soros Györgyöt „liberális Führernek” nevezte, Európát pedig „Soros György gázkamrájának”, ahol „a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni”.

Demeter Szilárd

Bár Žižek szerint Demeter maga is retorikai túlzásnak minősítené a párhuzamot, ettől még félelmetesek az ebből levonható következtetések. Soros és Hitler összemosása mélyen antiszemita gesztus. Aki Sorost egy szintre helyezi Hitlerrel, az azt állítja, hogy a Soros által támogatott multikulturális, nyitott társadalom nemcsak olyan veszélyes, mint a holokauszt és az azt fenntartó árja rasszizmus ( Demeter a „liberárja” kifejezést is használja), de még ennél is rosszabb, veszélyesebb az „európai életmódra”.

Demeter Szilárd az erőteljes ellenzéki, civil és nemzetközi felháborodás után visszavonta a publicisztikáját, de bocsánatot nem kért, és a véleményét is fenntartja. A kormányközeli Kontra című oldalnak december 12-én azt mondta: a szövege nem antiszemita, soha nem volt antiszemita gondolata, a lelkiismerete tiszta. Szerinte „Soros és csatlósai biztosan nem liberálisok, mert nem tűrik az ellenvéleményt, képtelenek a racionális vitára. Ebben tévedtem.”

Teljes cikk

[popup][/popup]