Simon Peresz Netanjahu tudtával jelenti be Izrael új békekezdeményezését

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Simon Peresz izraeli államfő Benjámin Netanjahu miniszterelnök tudtával drámai beszédre készül vasárnap este a Világgazdasági Fórum (WEF) ammáni konferenciáján – írta vasárnap az izraeli Maariv. Az új terv a 2002-es arab békejavaslat frissített változatán alapul.

Simon Peresz

Peresz megpróbálja eltávolítani a palesztin–izraeli tárgyalásokat akadályozó korlátokat, és személyesen Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz fordul, arra kérve, hogy legyen partnere a béke elérésében. „Tudom, hogy tudja: nem nagy köztünk a véleménykülönbség. Tudom, hogy tudja: a meglévő különbségek áthidalhatók. Izrael békét akar” – mondja majd a lap szerint a Peresz. „Nálunk egyértelműen többségben vannak az 1967-es vonalakon alapuló, megegyezéses területcserékkel létrehozott kétállami megoldás hívei. Békére vágyunk” – hangsúlyozza az elnök a beszéd előre közölt változata szerint.

Nemcsak a tényleges kormányzati hatalommal nem rendelkező államfő egyéni véleményéről van szó, Peresz pénteken kétórás találkozót tartott Netanjahuval, ahol egyeztették a jordániai beszéd tartalmát – közölte az izraeli média. A konferencián részt vesznek az arab világ vezetői, és egyik szekciójában Kitörés a zsákutcából címen várhatóan új békekezdeményezést fogalmaznak meg John Kerry amerikai külügyminiszter, Abbász, II. Abdalláh jordán király és Simon Peresz jelenlétében.

Az új béketerv a 2002-es arab békejavaslat frissített változatán alapul, amelyet a katari miniszterelnök április végén ismertetett Washingtonban. Ez lehetővé teszi a ’67-ig érvényes 1948-as tűzszüneti vonalak módosítását kölcsönös megegyezésekkel és területcserékkel a jövendő palesztin állam határainak megállapításakor, és azt ígéri, hogy a palesztin béke aláírásával Izrael kibékülne az arab világ nagy részével is.

A WEF konferenciáját szombaton nyitotta meg a Holt-tengernél a jordán király, és annak fő témájaként a palesztin-izraeli rendezést hirdette meg. „A szélsőségesség a válság nyomán mindenütt megerősödött, ideje, hogy megállítsuk terjedését” – mondta. Abbász beszédében a húsz éve tartó hiábavaló béketárgyalásokról szólt, de „továbbra is azt mondjuk, hogy igazságos és átfogó békét szeretnénk a kétállami megoldás jegyében, két egymás szomszédságában békében élő országot” – tette hozzá.

[popup][/popup]