Sharansky Obama “végzetes határozatlanságáról”

Írta: jég - Rovat: Hírek - lapszemle

Nathan Sharansky az egykori legendás szovjet ellenzéki rendkívül kritikus hangon szólt az Obama-kormány következetlen Szíria-politikájáról. 

Meet The Press

A politikus, aki  jelenleg a Szochnut (a bevándorlással foglalkozó izraeli hivatal) elnöke, úgy vélte, az Asszaddal szembeni amerikai határozatlanság okozta az ellenzéki mozgalmak radikalizálódását, ami mostanra már alig kezelhető. „Amikor elkezdődött a lázadás Asszad ellen, az ellenzék 90 százaléka demokrata volt. Mára az ellenzék 90 százaléka fundamentalista”– nyilatkozta Sharansky. Obama „vörös vonalként” határozta meg, a szír vegyi fegyverek használatát a konfliktusban – ám ezt a vörös vonalat áthágták, alighogy megemlítette.

„A jelenlegi helyzetben már csak azok az erők győzhetnek, amelyeknek erős bázisuk van: a szekuláris diktatúra vagy az iszlám fundamentalizmus. Ám a szabad világ szemszögéből nézve nem lenne szabad különbséget tenni: mindegy, hogy Asszad vagy a Muzulmán Testvériség kerül hatalomra Szíriában.”

A Nyugat „elárulta” a 2009-es iráni Zöld Forradalom demokratikus eszméket hirdető híveit, ami roppant negatív üzenet volt a mai demokratikus arab ellenzékiek számára – hangsúlyozta Sharansky. – Ha az arab világban nem jelennek meg demokratikus erők, nekünk egyszerűen távol kell onnan maradnunk.

Nem kéne választanunk, ha csak a „mi diktátorunk” és a „nem a mi diktátorunk” az alternatíva  – mondta Sharansky.

A Times of Israel nyomán

[popup][/popup]